Bu projeyi hazırlayıp hayata geçirmek gerekir. Çok geç kalınmış bir proje bence.
Günümüz şartlarında insanların ruhsal dengelerinin bozulması, strese girmesi kaçınılmazdır.
Aile içi şiddetlerin,
eşler arası kavga ve çocuklara uygulanan şiddetlerin
artmış olması ve daha ileri gidilerek cinnet geçirmelerin cinayetle sonuçlanması düşündürücü olduğu kadar da ürkütücüdür. Bu sayı her geçen gün daha da artmaktadır.Geçim sıkıntısından kaynaklanan ayrılıklar, eşlerin birbirlerine hatta çocuklarına tahammül edememesi, hoşgörüsüzlük, sevgi ve saygının kalmaması, aldatmaların artması gibi sorunlar boşanmaları artırmıştır.
Bu durumlardan etkilenen sadece boşanan eşler değil, çocuklar ve yakın çevreleri de olmuştur. Dolaylı olarak aileler ve yakın çevresindeki insanlar yıpranmaktadır.
İnsanlar Öyle hale gelmişler ki kimse birbirileriyle konuşamaz, sohbet edemez olmuştur. Sohbetler ise kavgalara dönüşmüş geriye tamiri imkânsız yaralar açmıştır. Ne konuşmayı nede dinlemeyi bilmiyor her şeyi strese bağlayarak kendimize ve çevremize sorunlar üretiyoruz. Tatmin olmuyor her şeyin daha iyisini ve yenisini istiyor elimizdekilerle idare etmeyi, yetinmeyi bilmiyoruz. Hep başkalarının hayatlarını gözümüzde büyütüp onlara özenerek zamanımızı geçiriyor ve etkisini çevremize yansıtıyoruz.
Tabibi bunda yazılı ve görsel basının etkisi büyüktür. İnsanları öyle tanıtıyor ki imrenmemek mümkün değildir. Hep kameranın önünü gösteriyor arkasında yaşanan acıları, hüzünleri göstermiyorlar. Oysaki onlarında pişmanlıkları, hataları, dertleri, sıkıntıları vardır. Kimse yaşadığı hayattan mutlu mesut değil sadece öyle görünmeye çalışıyorlar. Bunun nedeni hep birilerine özentiden başka bir şeyde değildir. Diğer tarafta yaşanan acılı hayatlar var kimse bunları önemsemiyor. Ya da geçiştirip duruyorlar. Geçici çözümlerle avutuyorlar. Bütün yaşanan olumsuzların en başında geçim sıkıntısı ve işsizlik gelmektedir.
İş bulamayan ailesinin geçimini sağlayamayan eşler karısının çalışmasına tahammül edemez, ya da aşağılık kompleksine kapılarak eşine karşı şiddet ve baskı kurmaya çalışarak kendini ispatlama eğilimine girmiştir. Kendini yetersiz güçsüz hisseden psikolojisi bozulan kocalar tarafından dövülen, öldürülen kadınların sayısı da her gün artmaktadır.
Aldatmalar, boşanmalar çoğalmış, aileler parçalanmış bunun cezasını ise çocuklar çekmektedir. Aldatan kadınların sayısı artmış kocasından daha iyi makamı, işi, parası olanlarla aldatıp boşanmışlardır. Tamamen aile yapısı ve ahlak bozulmuştur. Çocuklar bu durumlardan daha çok etkilenerek psikolojileri bozulmakta, ileriki yaşamlarında kişilik bozukluğu yaşamakta ailelerinden gördüklerini hayatlarına uygulamaktadır. Kişilik bozukluğu olan gençler, insanlar çoğalmaktadır. Bu sorunların ortadan kaldırılmasının çareleri aranmalı, en azından her aileden bir kişinin çalışması sağlanmalıdır.
İş yerlerinde ise aile problemleri yaşayan ve bunu işine, işyeri arkadaşlarına yansıtan ayrıca ezilmişliğinin ve yetersizliğinin hıncını çıkarmaya kendilerini egolarını tatmin etmeye çalışan insanlarla dolmuştur. Kişilik bozukluğu yaşayan bu insanların uzman yardımı alması gerekmektedir.
Bu nedenle her aileye ve iş yerlerine bir psikolog projesi başlatıp uygulamaya geçilmelidir. Çok geç kalınmış bir uygulama şimdiye kadar faaliyete geçmiş olmalıydı. Belki birçok aileler kurtarılabilirdi. Nasıl ki aile hekimliğine geçildi takviye olarak ta bir psikolog görevlendirilebilirdi. İnsanlar arasında diyalog kurulmalı uzman görüşü ve desteği sağlanmalıdır. İş yerlerinde sorunlar yaşayanlar rahatlıkla bu sorunları paylaşmalı çözümler üretilmelidir.
Aile içinde çocuğuna eşine sözünü geçiremeyen, birbirlerine karşı saygı ve sevgisi olmayan evliliğini sürdürmeye çalışan insanlara destek olmalıdır. İlerde tamiri imkânsız olayların yaşanması önlenmelidir diye düşünüyorum.