Prof. Dr. Murat Tuzcu’ nun Milliyet’ te Amerikan Kardiyoloji Koleji’ nin geçen hafta yapılan senelik toplantısından bahsettiği yazısını merakla okudum.
Tespitlerim şunlar:
BİR: Yazıda, kolesterol sentezini baskılayarak etki eden “statinlerin” adının geçmemesi çok ilginç!
Bu ilaçlarla ilgili dişe dokunur bir araştırma mı bildirilmedi ya da bildirildi de bunların sözünü etmeye değer bulmadı mı bilmiyorum.
Her iki ihtimal de kardiyoloji âleminin gözbebeği statinler için kötü puan!
İKİ: Bir ihtimal de statinlerle ilgili raporların bu ilaçların lehine olmaması.
Toplantıda statinlerin her geçen gün yenileri ortaya çıkan ve halktan titizlikle saklanan yan etkilerinin konuşulmamış olması imkânsız.
Statinlerin diyabet, katarakt, akciğer fibrozisi, multipl skleroz, Parkinson, Alzheimer, kanser, böbrek yetersizliği ve daha pek çok aksi tesiri bu toplantıda mutlaka tartışılmış olmalıdır.
ÜÇ: Murat Tuzcu, statinleri başlı başına bir yazı mevzuu yapmayı düşünüyor da olabilir.
İnşallah da öyledir ve zaten statinlere de adlarının şöyle bir geçtiği yazılar değil, uzun uzun methedildikleri özel makaleler yakışır.
Aksi, ilaç endüstrisine milyar dolarlar kazandıran, dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan ilaçlarından olan “statinlere” nezaketsizlik olur.
Yeni kolesterol ilaçları gündemde
Kolesterol teorisinin “sizlere ömür olduğunu” ve bu ilaçların giderek gündemden düşeceğini, hatta karalanmaya başlayacaklarını senelerdir yazıyorum.
Kardiyoloji âlemi de kolesterol teorisinin bir “pazarlama oyunu” olduğunu gayet iyi biliyor.
Son kolesterol kılavuzunda kolesterol değerlerinin takibinin bırakılması, 70’ e kadar indirilmesi istenen seviyelerden vaz geçilmesi, statin dışı kolesterol düşürücü ilaçların kirli bir mendil gibi çöpe atılması kolesterol teorisinin artık çöktüğünün delilleri.
Gelin görün ki bunu açık olarak ifade edemiyorlar, kolesterol teorisi yalanmış; statinlerin “mini mini minnacık” faydaları kolesterolü düşürdükleri için değil anti-enflamatuar etkileri yüzündenmiş diyemiyorlar.
Çünkü böyle dedikleri anda önümüzdeki senelerde piyasaya çıkması beklenen PCSK9 inhibitörlerinin savunulması mümkün olmayacak.
“Kötü” dedikleri kolesterolü, bambaşka bir mekanizma ile düşüren PCSK9 inhibitörleri kardiyoloji âleminin yeni “ekmek kapısı”.
LDL-kolesterol taneciğinin karaciğer tarafından temizlenmesini sağlayan bu grup ilaçlarla ilgili çalışmalar ilerliyor.
Gelelim neticeye
BİR: Bugüne kadar statinleri methetmek için “vücut fazla kolesterol yapıyor, biz de statinlerle bu üretimi azaltarak kalp krizi ve felçleri önlüyoruz” deniyordu.
Bundan sonra statinlerin adı giderek daha az duyulmaya başlayacak ve onların yerini PCSK9 inhibitörleri alacak.
Kardiyoloji âlemi, PCSK9 ilaçları piyasaya çıktığında “mesele yapım fazlalığı değil kolesterolün kandan temizlenememesiymiş” diye nasıl kıvıracak merak ediyorum.
İKİ: Bir de bu ilaçlar mükemmel olsalar bile çok önemli bir kusurları var; fiyatları çok pahalı!
Yıllık tedavi maliyetinin 20 bin dolar civarında olacağı bildiriliyor.
Bunlar biyolojik ilaçlar olduğu için bugünkü teknoloji ile bunların fiyatlarının çok ucuzlaması da mümkün görünmüyor.
Kardiyoloji âleminin yeni sloganı şu: “Statinler öldü, yaşasın PCSK9 inhibitörleri!”
Kaynaklar:
http://www.milliyet.com.tr/kalp-sagliginda-yeni-gelismeler/gundem/ydetay/2032488/default.htm
http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/03/23/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/kolesterol-ilaclarini-bosuna-yutturmuslar/