İngiltere’ye bugünler de neden niçin gidiliyor?
Dış politikaya ilişkin alınan hemen her karar öncesi Türkiye cumhurbaşkanları veya başbakanları, İngiltere ile gizemli görüşmeler yapıyor.
Türkiye bağımsız mı? İngiliz milletler topluluğu üyesi mi?
Türkiye cumhurbaşkanı, İngiltere adına genel vali midir?
Bilinen Türkiye’nin bağımsızlığının batılı ülkelerce kabul edildiğine ilişkin 23 Temmuz 1923 tarihli bir Lozan Antlaşması vardır. Ondan iki gün önce İmzalanan 21 Temmuz 1923 tarihli anlaşma da vardır. Bu anlaşma iki nüsha olup biri Büyük Britanya Kraliyet Ailesi kasasında gizlidir. Diğeri de 1960 ihtilalinde ABD Büyükelçisi aracılığı ile ABD’ye gönderilir. Pentagon’da bir kasada muhafaza edilir. Bu anlaşmaya göre; Türkiye İngiliz Milletler Topluluğu’nun (Commonwealth of Nations) tek gizli üyesidir.
Bu anlaşma gizli kalmaya devam etmiştir.
İnönü ilk anlaşmayı uzun süren görüşmeler nedeniyle politik dehası ile usulen imzaladı ama Ankara onaylamadı. Atatürk imzalamadı, onaylamadı. İleride diye talimat verdi. İmzalaması için İngiliz veliahtı Ankara’ya geldi. Yine imzalamadı.
Ancak bu anlaşmaya İngiltere ve ABD dayanarak Türkiye’nin bağımsızlığını ve güney sınırlarını kabul etmemişlerdir.
Atatürk’ün ölümüyle 1939 yılında ABD ile İngiltere ile peşpeşe askeri, eğitim, kültürel, mali anlaşmalar yapılmaya başlanmıştır. NATO ile eklemlenmiştir.
Commonwealth, Britanya İmparatorluğu’nun diğer adı iken, Commonwealth of Nations, İngiliz Milletler Topluluğu, yani pakt’tır.
Bu nedenledir ki; Türkiye-İngiltere arasında yapılan anlaşmalar; TBMM’ye bile getirilmemiş, her kritik dış sorunda, yetkililer, Londra’ya gitmek zorunda kalmıştır. Yine Londra’da terör olayı üzerine Commonwelth of Nations’a bağlı ülkelerde ve gizli üye Türkiye’de bayraklar yarıya indirilmiştir.
Osmanlı imparatorluğunu, Balkanlarda ve Ortadoğu’da Fransa ile birlikte dağıtan İngiltere, işgalinde olan İstanbul’dan, boğazlardan ve Marmara bölgesinden ancak 1936 yılında çekildi. O tarihlere kadar İngiliz-Fransız işgali devam etti. İngilizler neden çekildi?
İngilizler, Fransızlar ve İtalyanlar hangi anlaşmalar sonucu Türkiye’den çekildi?
Sonra neler oldu? Churchill ile İnönü, 1939 yılında, Adana anlaşması yapar ve Türkiye, İngiliz ve Fransızlarla birlikte Almanya’ya savaş ilan eder.
İngiltere, Kıbrıs’ta bulundurduğu iki üsle; Akdeniz’i, Türkiye’yi, İsrail’i, Mısır’ı, Suriye’yi ve Ortadoğu’yu kontrol ederken, Türkiye’nin karar alma merkezi olmaya devam ediyor.
Başbakan Menderes;1959 Kıbrıs anlaşmasını, Yunanistan ve İngiltere ile yapar.
Başbakan Ecevit; 1974 Kıbrıs askeri müdahalesine öncesi hemen Londra’ya gider.
İngiltere kraliçesi Türkiye’yi ziyaret ettiğinde, bulunduğu savaş gemisi, işgal sırasında Dolmabahçe’de demirleyen savaş gemisinin aynı yere demirler ve uluslararası hukuku hiçe sayarak kendi suları ve egemenlik alanı imiş gibi Türk bayrağı asmaz. Cumhurbaşkanı Gül eşi ile Türk bayrağı ve cumhurbaşkanlığı forsu olmaksızın gemide bulunur.
Türkiye’de 14 Mayıs 2008’de;Kraliçe, İngiltere’ye önemli hizmetler yapmış, adanmış kişilere takılan Büyük Şövalye Nişanını “Knight Grand Cross of the Order of the Bath” nişanını Cumhurbaşkanı Gül’e takar. Bu nişan, üç kraliyet tacı ve “Üzerinde güneş batmayan İmparatorluk” ifadesini hatırlatan güneş sembollerinden oluşur.
İngiltere’de 9 Kasım 2010’da; Kraliçe, Cumhurbaşkanı Gül’e Chatham Houseyani Kraliyet Uluslararası İlişkiler ödülü verir. Tören, İngilizlerin Çanakkale Boğazı’nı işgal ettiği ve İskenderun’a asker çıkardığı 9 Kasım 1918’edenk getirilir.
İngiltere’de 21 Kasım 2011’de; Cumhurbaşkanı Gül, Londra’da düzenlenen şatafatlı kabulde, Kraliçe ve kraliyet yetkililerince iltifatlarla ağırlanır.
Türkiye’de 27 Kasım 2011’de Cumhurbaşkanı Gül, Chatham House (Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü)İstanbul 2. Yuvarlak Masa Toplantısı’na basına kapalı katılır.
1900’lerin başında oluşturulan ancak 1920’de resmiyete dökülen kuruluşun ilk adı Yuvarlak Masacılardı. Bu masa, İsrail devletinin kuruluşuna öncülük etmiş, Osmanlı’yla, Orta Doğu’yu ilk parçalayan Sykes-Picot haritalarını çizmiş ve Sevr’i yapmıştı.
Masa, resmi bir kuruma dönüştürülerek, Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstütüsü adı verilmişti. Kuruluşun en önemli özelliği ise, dünya sorunlarını, savaşları tartışıp yönlendirmesi olmuştur. Bu kuruluş aynı zamanda Exeter Üniversitesi’yle bağlantılıdır. Abdullah Gül ve Fehmi Koru’nun eğitim gördüğü Exeter, 2006’da Gül’e, 2007’de de İKÖ Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu’na doktora payesi vermişti. 2004’te Chatham House adını alan kurum, Chatham House Ödülü vermeye başladı.
Türkiye’yi yönetenler; İngiltere’nin Ortadoğu coğrafyası için eski imparatorluk dönemi stratejisini, 100 yıl öncesinde Ortadoğu’yu İngilizlerden korumak için nasıl mücadele ettiğini, bölgeyi İngiliz ve Fransızlara vermemek için verilen şehitleri biliyor mu? O zamanın işbirlikçilerinin torunları bugün İslamcı kimlikleri ile sahnede.
100 yıl öncesinde, atalarını katleden, 400 yıllık Ortadoğu egemenliği kaybettiren İngiltere’nin nişanlarını göğsünde gururla taşımak ve olağanüstü ağırlanmak neyin ürünüdür?
Sinsi İngilizler; Lavrence gibi yetiştirilen istihbaratçılarla Arapları Türklerden kopartırken, Balkanlarda 10 milyona yakın Türkü katlettirirken, tekkelerde tarikatlarda yetiştirdiği İslamcı kimlikli ajanlarla İslamı ifsad komiteleri kurarak Osmanlıyı dağıtmıştı. Şimdi ise Exter de yetiştirdikleri Türkiye’nin kilit görevlerine atanmaya devam ediyor. Ne dersiniz Türkiye’yi bölmek, eyaletleştirmek için yeni etkili ve yetkili Türk düşmanı Lavrenceler kim?
Günün Sözü: Tarih, iktidar için milletine ve ülkesine ihanet eden hainlerin aynasıdır.
Nurullah AYDIN
25 Temmuz 2012-ANKARA