Kısaca AF (“atrial fibrilasyon”) adıyla bilinen ritim bozukluğu olanlarda felç riski 3 misli fazladır ve buna bağlı olarak felç geçiren hastalar diğer sebeplerle ortaya çıkan felçlere göre daha ağır bir tablo gösterir, ölüm oranı da daha yüksektir.
Perioperatif yani ameliyat öncesi ve sonrasını içine alan dönemde de sık rastlanan AF’ nin genellikle gelip geçici bir durum olduğu, uzun vadede bir probleme yol açmadığı sanılırdı ama yeni araştırma bu hastaların bir sene içinde felç geçirme risklerinin yüzde 50 fazla olduğunu gösteriyor.
Üç senelik bir sürede yatarak ameliyat geçiren 1 milyon 700 bin hasta üzerinde gerçekleştirilen çalışmada bunların 25 bininde perioperatif dönemde AF ve 14 bin hastada da felç geliştiği tespit edildi.
Araştırmaya göre, kalp ameliyatından sonra AF gelişen hastalarda 1 sene içinde felç geçirme riski yüzde 30, kalp-dışı ameliyatlar ise yüzde 50 daha fazla.
Tüm dünyada senede 200 milyon kişinin ameliyat olduğu ve AF’ nun da perioperatif dönemde görülme sıklığının bazı hasta gruplarında yüzde 40’a kadar çıktığı dikkate alındığında bu ritim bozukluğunun ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılır.
Araştırmanın uzmanlarından Dr. Hooman Kamel şunları söylüyor:
“Bu çalışma, ameliyat için hastaneye yatanlarda strese bağlı olarak geliştiğini düşündüğümüz, uzun vadede bir probleme yol açmadığını sandığımız için de üzerinde durmadığımız AF’ nun ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.
Bu ritim bozukluğu ciddiye alınmalı ve bu hastaların nasıl tedavi ve takip edilmesi gerektiği konusunda stratejiler belirlememiz gerekiyor.
Bu durum hastalar taburcu edildikten sonra onları tedavi eden doktorlarına mutlaka bildirilmeli ve yakından izlenmeleri sağlanmalıdır.
AF gelişen hastaların çarpıntı, nefes darlığı veya baş dönmesi gibi şikâyetleri olabilirse de çoğunda hiçbir belirti olmayabilir“.
KAYNAKLAR
http://well.blogs.nytimes.com/2014/08/12/a-new-surgery-risk/?ref=health
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1895248