5 sağlıklı hayat tarzı unsuruna uyan kadınlarda felç riskinin yüzde 54 az olduğu tespit edildi.
Araştırma, İsveç Mamografi Kohort’ unda yer alan kalp-damar hastalığı ve kanseri olmayan 31 bin 696 kadının 10.4 sene takip edilmeleriyle gerçekleştirildi.
Sağlıklı beslenen (sebze, meyve, az yağlı süt ürünleri tüketme gibi), hiç sigara içmeyen, fiziksel olarak aktif olan (her gün 40 dakika yürüyen veya bisiklete binen ve haftada en az bir saat egzersiz yapan) , az derecede alkol kullanan (günde 5-15 gram) ve vücut kitle endeksi (VKE) 25’ in altında olan kadınlarda felç riskinin yüzde 54 az olduğu belirlendi.
10 senelik takip sırasında 1.554 felç vakası ile karşılaşıldı.
Bunların 1.155’ i beyin enfarktüsü, 246’ sı kanamalı felç ve 153’ ü de tam belirlenmemiş felç idi.
Kadınlardan sadece 589’ unun bu unsurların tümüne de uyduğu,1.535’ inin hiçbirine uymadığı ve geriye kalan büyük çoğunluğun ise iki veya üç unsuru yerine getirdikleri görüldü.
Beyin damarlarından birinin pıhtı ile tıkanmasıyla ortaya çıkan iskemik felç ihtimalinin düzenli egzersiz yapanlarda yüzde 9, sağlıklı beslenenlerde yüzde 13 ve hiç sigara içmeyenlerde yüzde 17 daha az olduğu belirlendi.
Sağlıklı hayat unsurları arttıkça felç riskindeki azalmanın yüzde 54’ e kadar çıktığı hesaplandı.
Sağlıklı hayat tarzı unsurları ile beyin kanamalarına bağlı felçler (hemorajik felç) arasında bir ilişki bulunamadı ama VKE 25’ in altında olanlarda hemorajik felçlere daha sık rastlandı.
Alkolün damlası da zararlı
Bu Batılı ülkelerde her gün bir kadeh şarap, viski veya benzeri bir alkollü içeceğin hem kalp hastalıkları hem kanserleri önleyeceğine dair yanlış bir bilgi var.
Alkolün fazlasının zararlı olduğuna kimse itiraz etmez ama ben bunun bir damlasının bile sağlıklı yaşamak için risk yarattığına inanırım.
Eğer ağızlarına hiç alkol değmemiş bir grup olsaydı inanıyorum ki felç riskinde azalma en fazla onlarda olurdu.
Sağlıklı obezite ömrü uzatır
Uzun yaşama ve hastalıklardan korunmada önemli olan sağlıklı beslenme, yeteri kadar hareketli olma, sigara alkol kullanmamadır.
Bunları yerine getirdiği hâlde kilosu normalden fazla olan hatta birinci ya da ikinci derecede obez olan kişilerin bu unsurlara uymayan ama ideal kilo ve VKE sahip olanlara göre daha sağlıklı olduklarını savunurum: Obezite paradoksu!
Bu araştırmada da düşük VKE’ si olanlarda hemorajik felçlerin daha fazla görülmesi şaşırılacak bir şey değil; ideal ölçülerde olmak işe yaramıyor.
Kafayı kiloya veya VKE’ ne takmayın, sağlıklı yaşamanın gereklerini yerine getirin, olsun bitsin.
Gelelim neticeye
Bu araştırma da, sağlıklı yaşamak felçlerden veya kalp krizi, kanser gibi ölüm riski yüksek olan hastalıklardan korunmanın tıpla bir alâkası olmadığını gösteriyor.
Daha önce başka bir araştırmada da beş sağlıklı hayat tarzı unsuruna uymanın her 5 kalp krizinden 4’ ünün önlediği belirlenmişti.
Demek ki, sağlıklı olmak için taramalara, rutin kontrollere, muayeneye, tomografilere, endoskopilere, anjiyolara, haplara, aşılara, doktora, hastaneye gerek yok!
Erzurumlu Emrah diyor ki:
“El çek tabîp el çek yaram üstünden
Sen benim derdime devâ bilmezsin”.
KAYNAK
http://www.neurology.org/content/early/2014/10/08/WNL.0000000000000954.short?sid=c8dec47c-14a2-4262-befa-508cabf99ca9
http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/09/27/yazilar/tip-yazilari/kolesterol/ilaci-birak-kalbime-koy-basini-doktor/