Yine aynı sahne, yine aynı kahır… Türkiye’de her şey değişiyor; ucuza, en az ücrete çalışan emeğin, “ucuza ve hafife alınması” anlayışı değişmiyor.
Teknoloji artıyor, çağ milenyum çağı ama beden gücüne dayalı emek hep “ucuz” kalıyor ülkemde.
En son, İstanbul’da bir alışveriş merkezinin yapımında çalışan işçiler yanmıştı, ardından Soma’da diri diri gömüldüler, önceki gün Mecidiyeköy’de 10 işçi zemine çakıldı.
İş güvenliği nedense 50-70 lira yevmiye uğruna çalışanların olduğu alanlara giremiyor. İstanbul’u, İzmir’i, doğusu batısı da yok bu işin.
O GÖRKEMLİ OTEL
Mesela İzmir’in en büyük otellerinden biri. Yıllar önce, yapımı sürerken yaşanılan akıl almaz iş kazasında birçok işçi kaybedildi. Unutmuyorum, kazanın ardından o göz kamaştıran otelin açılışına gittiğimde bir teşekkür plaketi asıldığını gördüm. Hemen ölen işçilerin adını aradım. Tek tek okudum isimleri.
Herkesin adı var, Vali’ye, Başkan’a şuna buna teşekkür edilmiş. Bir ara onların adı neden yok diye sormaya niyetlendim, vazgeçtim. Kim kimden neyin hesabını sorabilmiş ki!! Oraya her gidişimde ya da eğlenceli bir ortama katıldığımda, bu devasa bina yapılırken kaybedilen işçileri anardım. Sonra, sonra herkes, hepimiz unuttuk onları.
553 TEKNİK MÜFETTİŞ
İzmir’de bir bölgeye rezidans ve otel kurmak için de kolları sıvayan şirketin sahibi ne kadar soğuk kanlı.
Öyle bir anda ‘Biz kuralları koyuyoruz, işçiler uymuyor’ diyebiliyor. Nasılsa bu işçiler unutulup gidecek, projelere zeval gelmesin yeter.
İş kazalarında 2011’de 1700 çalışan kaybedildi. Belli ki 2014 rekorların yılı olacak. Kayıtlı ekonomide, kayıtlara geçebilen ölü bedenlerin sayısı.
Bu kadar gelişme yaşanıyor, iş güvenliği kavramı değişse de çözüm olamıyor çünkü denetim neredeyse yok.
Çalışma Bakanlığı’nda 553 teknik müfettiş iş sağlığı ve iş güvenliğinin teknik konularında, 426 sosyal müfettiş ise özlük haklar alanında görev yapıyor.
Yani teknik yönden denetlenmesi gereken 1 milyon 500 bin iş yerinin olduğu tüm Türkiye’yi sadece 553 teknik müfettiş denetliyor.
Temel hak olan yaşam hakkının korunması için çağdaş ‘işçi sağlığı ve iş güvenliği’ yasası ısrarla meslek odalarının, uzmanların uyarıları dikkate alınarak düzenlenmiyor.
Kamuyu küçültme arzusu ülkemizde iş müfettişlerinin sayısını azaltmaya kadar uzanabiliyor. Çağ atlamasına atlıyoruz ve Türkiye’de hakikatten görünürde çok şey değişiyor ama ucuz emeği ‘değersiz’ görme anlayışı değişmiyor.
Kalan sağlar ucuza çalışsın yeter!..