İstanbul her zaman kalabalık, trafik her an yoğun. Yirmi dört saat uyanık şehir. Alıştık artık bu kalabalığa, bu trafiğe. Yıllar önce izlediğimiz Türk filmlerinde sakin bir şehir olarak kayıt altına alınmış.
İstanbul’un en merkezi noktalarından biri Mecidiyeköy
En çekilmez trafiği olan
En yoğun yapılaşmış
Yeşile hasret noktalarından
Tepenizden geçen köprüyol ve sıra sıra dizilmiş niteliksiz beton binalar, son zamanlarda bunlara eklenerek arşa yükselen plazalar, towerlar, AVM’ler, rezidanslar
Mecidiyeköy Meydanına geldiğinizde, her açıdan görülebilen Ali Sami Yen Stadı ve Mecidiyeköy Likör – Kanyak Fabrikası yerine yapılan devasa binaların inşaatı çarpar gözünüze. Tarihleri ortak çünkü Ali Sami Yen Stadyumu 1960’larda yapılana kadar orası Likör Fabrikasının bir parçasıymış ve bahçesindeki ağaçlar anıt ağaç olarak tescilliymiş.
Ali Sami Yen Stadı; Aslan yuvası, Türkiye’de ve Avrupa’da birçok başarının yaşandığı mekandı. Süresini doldurduğu düşünüldü. Sığmadı sağılmadı.
İnsan bir avuç yaşamıyla, sonu gelmez okyanuslara, gökyüzüne açılmak istedi.
“İstanbul’un modern yüzünün yansıması” olarak adlandırılan Ali Sami Yen Projesi modern mimarinin kalıcı güzelliğiyle bütünleşiyor. Halka açık bir kent meydanına sahip olacağı ve bu meydanda stadyumu hatırlatan, stadyumun ruhunu yaşatan bir heykel olacağı da basında yazıldı.
Ali Sami Yen Stadının yerine inşa edilen proje üç kuleden oluşuyor. Konfor şartlarını dikkate alarak tasarım yaptıklarının altı çiziliyor.
Akıllı binalar göklere doğru yükseldi. Fiyatlar dudak uçurtuyor. Projede yer alan üç kulenin tüm cepheleri dördüncü katlardan itibaren İstanbul Boğazı’ndan başlayarak, Marmara Denizi, eski İstanbul ve Haliç’e kadar manzaraya sahip olduğu İstanbul’un farklı panoramik manzaralarını katlarına taşıdığı tanıtımlarında anlatılıyor.
Ne kadar devasa yapılırsa yapılsın” Ali Sami Yen” adı kullanılıyor. Dev kulelerin tanıtımında.
Ali Sami Yen kimdir?
Galatasaray Lisesinde okuduğu yıllarda bir edebiyat dersinde arkadaşları ile kurmuş Galatasaray’ı. “Amacımız İngilizler gibi toplu halde oynamak, bir renge ve isme sahip olmak, Türk olmayan takımları yenmek” sözünü 1 Ekim 1905’te söyleyen Galatasaray’ın kurucusu, futbolcusu ve 14 yıl başkanlık yapan Ali Sam Yen.
Bu takım bugün milyonlarca taraftara sahip uluslararası bir marka haline gelmiş. Kulübün canı cananı, futbol topunun yamasını yeni pabuçlarından yapan adam derler, Ali Sami Yen’e
Ruhu şad olsun, yüce insanın
Ani tebessüm nedeni olan canlılardır kuşlar, bizlere umut olan gökyüzünde süzülürken insanın uçası geliyor içinden. Gökyüzünde bir sürü serçe, kumru sığırcık gibi kuşlar uçarken, biliriz ki bize özgürlüğü anlatırlar.
Yapı sektörünün hızlı gelişimi ile sayısı her geçen gün artan işlevsel yapılar, İstanbul’un çehresini baştan aşağı değiştirirken, altta akan trafik ve insanların o yoğunluğuna aldırış etmeden uçan kuşlar. Gözlemlediğim kadarıyla kuşlar uçuş alanlarına, oyun alanlarına sınır çizmişler adeta. Çok azı daha yükseklerde, zamane kuşlarının.
Yüksek kulelerin etrafına çok yaklaşmadan uçtuklarını sizlerde rahat gözlemleyebilirsiniz. İş makinelerinin, vinçlerin gökyüzünde oyuncak gibi döndüklerini gördükçe. Kulelerin yakınına geldikleri zaman yön değiştiriyorlar. İçlerinde güzel günler umuduyla göklere salınanların sayısı bir hayli fazladır.
Yüksek geliyor, uçuş alanları için. Onlar alışık çatıların üzerinde uçmaya… Kuleleri tanımıyor olabilirler. Bu sıcakkanlı canlılar hızla geçiyor yüksek yapıların yanından. Ayrıca gece uçan kuş sürülerini görürseniz de şaşırmayın Mecidiyeköy’de
Düzenli olarak yükseklerde uçan kuşlarda, yıldızlara bakarak yön bulma daha öncelikli oluyormuş. Göç yolları üzerindeyse çizgilerini değiştirmek zorundalar kulelerin bulunduğu alanlarda…
Hem Hitchcock başyapıtı Kuşlar filmini izlemeyen var mıdır? Bu film doğanın insandan öç alması teması ile bir klasik haline gelmiştir. Filmde Bodega sahiline saldıran farklı türlerden kuşların yol açtığı dehşet konu ediliyor. Bu filmi izledikten sonra kuşlardan ürkmemek elde değil.
Kuşlar, büyüklerinizin anlattığı masallar belki “gökyüzü bomboştu ”diye başlardı. Değiştirin masalları günümüze uygulayın.
“Uçardık, uçardık kulelerin üzerinde…” diye başlasın masallarınız. Modern çağın modern kuşları alışın artık yüksek yapılarla yaşamaya. Daha yükseklere uçun, çizin trafik levhanızı. Kulelerin önüne görünmez DUR levhasını koyun gökyüzünde, uçamadığınız maviliklerde…
Kulelerin alt platformunda yapılan düzenlemelerle, kuşlar yeni yuvalarında yer alacak yeşillikler arasında.
Sizler kanatlarınızı bükmeyin, özgürce çırpın.
Çığlık çığlığa süzülün gökyüzünde.
Bir kuşun kanadında, gökyüzü maviliklerine sevgilerden bir demet…
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.