Ülkede oy kullanmasını bilenler çoğunlukta. Nasıl oy verileceğini (kime veya kimlere değil) biliyorlar.
Sandık başına gidenlerin %98,2 si geçerli oy kullanmayı başarmışlar.
Kimse “ne var bunda” demesin. Oy vermek öyle kolay mı? Önce birleşik oy pusulasını alacaksın, sonra kapalı oy verme kabinine gideceksin, sonra kime oy vereceğini bileceksin, eline tercih veya evet mührünü alıp oy vereceğin yuvarlağın üstüne mührü basacaksın ve hiç hata yapmayacaksın öyle mi?
Kesinlikle zor bir şey oy kullanmak. Her babayiğidin harcı değil yani. Ülkemiz son seçimde ne kadar başarılı olduğunu göstermiş, anlının akıyla sandık kabininden çıkmıştır.
Her şey mührü basmakla bitmiyor. Oy pusulasını hiçbir yere bulaştırmadan –bulaşabilir-
– Oh be! Oyumuzu da kullandık.
-Dur bakalım! Hemen nereye? Bir de imza atacaksın.
Önüne gelen listeden ismini bulup imzayı da attıktan sonra işlem bitmiş oluyor.
-Nihayet yani…
Oy verme işini basite almak olmaz. Vatandaşlık vazifesi bu. O adaylar her oyu kendi hanesine yazdırmak için ne zahmetlere katlandılar haberiniz var mı?
Buna rağmen ülkenin 1,8’inin oyu geçerli sayılmamış. Yani geçerli oylara göre çok düşük bir oran. Topu topu 738 000 seçmen eder ki milyonlarca seçmenin yanında esamisi bile okunmaz.
Şimdi 738 000 seçmen için kimseyi azarlayacak değiliz. “O kadar kusur kadı kızında da bulunur” sözü boşuna mı söylenmiş. Biz oy kullanmasını bilmeyen % 1,8 den çok %98,2 yi konuşmak lazım. Yani başarılı olanlar çok fazla.
Ülke insanı eğitimli olunca ne yapacağını da iyi biliyor. Ya yarıya yarını geçersiz olsaydı? Değil mi? Beterin der beteri var.
Neyse yüzümüzün beyazıyla sandıktan çıktık.
Artık yaklaşık dokuz ay rahatız. Genel seçime kadar bir kafayı dinleyelim. Dokuz ayda neler olur neler. Biz de bol bol dinleniriz. Her ne kadar dokuz aylık bu sürede ülkede nüfus ve seçmen sayısında bir artış olsa da; seçim sahtı mailine girene kadar her türlü gürültüden vareste olarak yaşayacağız.
Nice seçimlere efendim.
Dokuz ay rahat durmak lazım.
Zeki ORDU zordu@karadenizhaberpostasi.com