Rize’de, ÇAYKUR Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünce aylık yayınlanan Çaylık adlı derginin 7. sayısı masamda. Rize’den Gazeteci dostum, Faik Bakoğlu tarafından bana ulaştırılan Çaylık dergisi, prıl pırıl bir baskıyla okuyucularıyla merhabalaşıyor.
Derginin Çaykur adına sahibi İmdat Sütlüoğlu. Yayın yönetmeni Süleyman Pınarbaş. Sorumlu yazı işleri müdürü Necla Yeşildağ. Yedi kişilik yayın kurulu var derginin.
Sunuş yazısının başlığı: Çaydan Sabun olur mu?Buradan birkaç cümle nakledelim; “Çayın bir içecek olmanın dışında kullanım alanlarının da bulunduğunu biliyor musunuz? Myanmar’da çay turşusundan, Japonya’da üretilen çay dondurmasına kadar dünyada çayın başka hangi alanda kullanılabileceği konusunda sizler için küçük bir kılavuz hazırladık. Okurken belki biraz şaşıracaksınız ama, çaydan sabun bile üretiliyor”.
Derginin sayfalarında, haber niteliğindeki gelişmeler, etkinliklerin verilişi, Çaykur personelinden başarılı olanların özellikleri gibi yazılarla, anlatımlarla karşılaşıyoruz.
Örneği, 20. sayfadaki başlık: Çekirdekten aşçı, doğuştan müzisyen. Spot olarak verilenlerden: Çaykur Genel Müdürlüğü yemekhanesinin aşçılarından biri Başar Çakar. Kardeşinin askerde şehit olmasından sonra kurumda çalışmaya başlayan ve görevini 20 yıldır sürdüren Çakar’ın özelliğiyse, beş albümü, 300 bestesi, televizyonlarda ve sosyal medyada yayınlanan dört video klibi olan bir müzisyen olması. 50 çeşit yemek yapabilen Çakar’ın müziği kadar sütlacı da meşhur.
Çaylık dergisinin 32. sayfasına baktığımızda, Sağlık kaynağı yeşil çaydan söz edildiğini görüyoruz. Bu konudaki spotda anlatılanlar, yazılanlar:
Batı dünyasında son yıllarda yapılan pek çok araştırma, çayın hafızası güçlendirdiğini, özellikle erişkinlerde zihinsel kapasiteyi artırdığını, zindelik ve sağlık kaynağı olduğunu gösteriyor.
Arpacıktan kansere pek çok hastalığın seyrinde önemli, olumlu etkileri olan ve Uzakdoğu’da binlerce yıldır kullanılan yeşil çay ise, bütün çay türleri arasında ‘her derde deva’ özellikleriyle öne çıkıyor.
***