Kanserlerin neredeyse tamamına yakını çevresel faktörlerden ve hayat tarzımızdan kaynaklanıyor.
Sigara, alkol, hava kirliliği, beslenme yanlışları, güneş bunlardan sadece birkaçı.
Kanser riskini artıran faktörlere bir yenisi eklendi: Oturmak!
Journal of the National Cancer Institute’ de yayınlanan araştırma günlerinin büyük kısmını ister direksiyon başında ister bilgisayar karşısında ister masa başında “oturarak” geçirenlerde kanser riskinin yüzde 66 fazla olabileceğini gösteriyor!
Araştırma daha önce 4 milyondan fazla insan içinden 68 bin 936 kanser hastası üzerinde yapılan ve oturma ile kanser arasındaki ilişkiyi inceleyen 43 çalışmanın değerlendirilmesi suretiyle gerçekleştirildi.
Analizlerde oturarak geçirilen süre uzadıkça kolon ve endometrium (rahim içyüzü) kanseri riskinin arttığı fakat meme, prostat, yumurtalık, testis, mide, yemek borusu, böbrek ve Hodgkin dışı lenfoma arasında böyle bir ilişkinin bulunmadığı görüldü.
Araştırmaya göre zamanlarının çoğunu oturarak geçirenlerde kolon kanseri riski çok az süre oturanlara göre yüzde 24 daha fazla.
Televizyon karşısında saatlerde oturanlarda ise risk yüzde 54’ e kadar çıkıyor.
Bu rakamlar endometrium kanseri için daha da yüksek ve sırasıyla yüzde 32 ve yüzde 66.
Uzun süre oturanlarda akciğer kanseri riski de yüzde 21 artıyor.
Oturarak geçen zamanın 2 saat fazla olması kolon kanseri riskini yüzde 8, endometrium kanseri riskini yüzde 10 ve akciğer kanseri riskini de yüzde 6 artırıyor.
Egzersiz yapmak tek başına yeterli değil
Araştırmanın ilginç neticelerinden biri de düzenli egzersiz yapmalarına rağmen günün çoğunu oturarak geçirenlerde de kanser riskinin yüksek bulunması.
Buna göre “Ben her gün 1 saat spor yapıyorum, istediğim kadar oturabilirim” düşüncesi doğru değil.
Uzun süre oturmak obeziteye yol açarak kanser riskini artırabilir.
Obezitenin, enflamasyon gibi kansere sebep olabilen olayları teşvik etmesi veya tümör gelişimi ile ilgili bazı hormonları artmasıyla etkili olabileceği düşünülüyor.
Kilo alımının D vitamini seviyelerini azaltması da kolon kanseriyle ilişkilendiriliyor.
Çok fazla televizyon seyredenlerde kanser riskinin artması, bunların daha fazla sağlıksız hazır gıda yemeleri ve şekerli meşrubat tüketmeleriyle açıklanıyor, gıdalarda bulunabilecek kanserojen maddelere daha çok maruz kalmalarıyla açıklanıyor.
Uzun süre oturanların da daha fazla sigara içecekleri muhakkak.
Gelelim neticeye
BİR: Allah’ ın yürümek için yarattığı bacakları “uzatmak” veya “bağdaş kurmak” için kullanmanın ne kadar zararlı olduğunu görüyorsunuz.
Her organımızı yaratılış sebebine uygun kullanmayı ihmal etmemeliyiz.
İKİ: Kafasını kullananların daha çok para kazandıklarına hiç şüphe yok ama ayaklarını kullananlar da çok sağlıklı oluyor.
İyi ve uzun yaşamak için para da lâzım sağlık da; onun için de en iyisi “kafayı kullanarak ayakları da kullanmak”.
ÜÇ: Ayakları çok iyi kullanmak, futbol veya diğer ayak oyunlarını iyi bilmek de işe yarayabilir ama bu herkesin başarabileceği bir şey değildir.
DÖRT: En iyisi şudur: Hem kafayı hem ayakları çalıştırın!
KAYNAK
http://jnci.oxfordjournals.org/content/106/7/dju098.full