Ahmet Tufan Şentürk, şiirimizin beşyıldızlı çınarıydı… O, herkesle barışık, insanları karşılıksız seven, yazdıkları, yayınladıklarıyla bizler için örnekti, yol göstericiydi. O’nun yakınında olmaktan, onunla birlikte yürümekten büyük onur duyduğumu burada tekrarlamalıyım…
Ahmet Tufan Şentürk ismi, Türk şiirinde, Türk edebiyatında ilk sıralarda yer almaktadır.09 Mayıs 2005 tarihinde aramızdan ayrılan Ahmet Tufan Şentürk’le yıllarca beraberliğim oldu.Ondan hep nasihatler aldım,onun yürüdüğü aydınlık yolun yolcuları arasında yer almaya çalıştım.Armağan 3 ve 4 adlı kitapların hazırlanışını birlikte yaptık. Bu kitaplarda yer alacak yazı ve şiirler üzerindeki seçim titizliğini unutmuyorum…
1940’lı 1950’lili yıllarda yazdığı şiirlerin mısralarının tümünü ezbere zihninde tutan,o şiirler üzerinde bir yanlış okuma yapıldığında dün yazmış gibi nasıl yanlışlarımı bulduğunu,hatırladığını takdirle karşılamışımdır,alkışlamışımdır.
Vefatından sonra, Mustafa Ceylan’la birlikte yürütmeye çalıştığımız, “Ahmet Tufan Şentürk Türk Şiirine Hizmet Ödülleri”ni beş yıl sürdürebildik, dağıtabildik. Gönlümüz bu ödüllerin sonsuza kadar sürmesi, dağıtılmasıydı, olmadı. Bir yerde kesilmek zorunda kalındı… Mayıs 2007’de yayınladığım “Aramızdan Ayrılanlar”adlı kitabımın 94,95 ve 96. sayfalarında yer alan Ahmet Tufan Şentürk’le ilgili biyografiye bir göz atalım:
Ahmet Tufan Şentürk: Nüfus cüzdanında doğum yılı 1924 olarak görünüyor.Gerçek doğum yıllarının 1916-1918 olduğu ifade ediliyor.Ahmet Tufan Şentürk Konya ilinin Ermenek ilçesine bağlı Esentepe (Eski adı:Lamos) Köyünde doğdu.Babası Battalgazi soyundan Battaloğlu Gök Ali,annesi bir Müftü kızı olan Fatıma hanımdır. Ahmet Tufan Şentürk 12-13 yaşlarında anne ve babasını kaybetti.
İlkokulun üçüncü sınıfına kadar olan bölümünü bir yılda, Ankara Solfasol’da, öteki bölümünü de Ermenek Göktepe kasabasında tamamladı. Ankara’ya dönen Şentürk, amelelik, otel katipliği, garsonluk gibi işlerde çalıştı.Bilecik ortaokulunda yatılı olarak okudu.İstanbul Haydarpaşa Lisesi’nde de yatılı olarak öğrenimini tamamladı…
Ahmet Tufan Şentürk, lise öğreniminden sonra Ankara Hukuk Fakültesi’ne kaydoldu.. Askerliğini yedek subay olarak tamamlayan Şentürk, ikinci sınıfına geçtiği Hukuk Fakültesi’ne devam edemedi
1948 yılında Ankara Valiliği Özel İdare Müdürlüğü’nde Memuriyete başlayan, bu yıllarda yazmaya devam eden Şentürk, 1950 yılı Mart ayında “Hisar” Dergisi yayın hayatına başlayınca bu derginin yazı kadrosunda yer aldı. Bu yıl Numune Hastanesinde görevli hemşire Fahriye Gökcan ile tanıştı.25 Mart 1959 tarihinde Fahriye hanımla evlendi.Eşinin 03 Aralık 1976 tarihinde astım ve kalp yetmezliğinden vefatıyla yıkıldı.Sevgisinin büyüklüğünden bir daha evlenmedi.
Ankara Valiliği Özel İdaresinde Şeflik, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü yapan Ahmet Tufan Şentürk 1975 yılında kendi isteğiyle emekli oldu.. Adı 1998 yılında köyü Esentepe’nin bağlı bulunduğu Sarıveliler ilçesinde Bir İlköğretim okuluna ve 2000 yılında da evindeki kitap ve dergilerini bağışladığı Sarıveliler İlçe Halk Kütüphanesine verildi…
Türkiye’de “İlköğretim Türkçe 6.sınıf”Ders kitabında “Barışa özlem”, Makedonya da “Okuma kitabı ,Sınıf VIII”de “Mutlulutan yana şarkılarımız” adlı şiirleri yer aldı… Ahmet Tufan Şentürk edebiyatımızda şair olarak tanındı.. Şiir dışındaki edebi türlerle pek ilgilenmedi.. Şiir dışındaki deneme, kitap eleştirisi, röportaj, anı türündeki yazılarında bazen, Battal Gökcan-Gökçe, Ahtuşen, Battal Arif takma adlarını kullandı.
Çok sayıda gazete ve dergide şiirleri, yazıları yer aldı.. Orta Doğu, Vakit, Anayurt ve Tasvir Gazetelerinin yazı kadrolarında bulunan Ahmet Tufan Şentürk;
Sarhoş Dünya (1958), Mustafa Kemal (1966), Allah Versin (1969), Çakırdikeni (1971), İnsanlık Şarkısı (1976), Hepsinden Güzel (1986), Sevgiyle (1988), İnsanlık Şarkıları (1998), Yarası Olan Gocunsun (1999), Gidenler-Kalanlar, Gerçekler-Yalanlar, aramızdan ayrılan dostlarla ilgili yazılar (1999), Sarıveliler Armağan-I (Mustafa Ceylan’la, 2000), Ahmet Tufan Şentürk için Ne Dediler? Armağan-II (Mustafa Ceylan’la, 2002), Armağan III (Dr. İsa Kayacan’la, 2004), Armağan IV (Dr. İsa Kayacan’la,2005) adlı kitaplarını yayınladı.
Ayrıca, Şölen(1991),Selam Size Tüm İnsanlar(2000) adlı şiir kitapları Kültür Bakanlığı’nca yayınlandı.
Hakkında, Fahriye-Tufan (Dr.İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Güngör Özmen 1978), 50. Sanat Yılında Ahmet Tufan Şentürk (H. Rıdvan Çongur 1997), A.Tufan Şentürk Hayatı-Sanatı-Şiirleri (Mustafa Ceylan 1997), 80.Doğum Yılında Şair A. Tufan Şentürk (Prof. Dr. Saim Sakaoğlu,1999-2002), Torosların Türküsü (Mustafa Ceylan,1999), Mevlânaca Sevgi Eken-Yunus Gibi Çile Çeken A.Tufan Şentürk Destanı (Özkan Gönlüm,2003) adlı kitaplar yayınlandı.
***