İlk defa klasik bir başlıkla yazı kaleme alıyorum.
Anaların bilmem kaç milyonuncu taçlandırılacak özelliklerini zaten tarihte milyonlarca yazar dile getirmiş ve getirmekte.
Bu günün orijinine de hiç takılmıyorum. Yunan Tanrıçası Kibele’ye belki daha eskiye dayandırılmakta, ilginç olanı, bu günün dünyada bir çok farklı ülkede farklı tarihlerde kutlandığıdır. Türkiye bu konuda çoğu ülkenin kabul edip kutladığı tarihi dikkate almakta.
Ve Tanrı Kadını Yaratıp bütün insanlığa “analık” Genini Lutfetti…
Çocuklarının can ve mal güvenliğini her şeyin üstünde tutar, ELEŞTİREMEZSİNİZ,
Kendini çocukları için gözünü kırpmadan telef eder veya yok eder, ELEŞTİREMEZSİNİZ,
Erkek çocuğuna ve en küçük çocuğuna çoğunlukla taraf çeker, ELEŞTİREMEZSİNİZ,
Kimseye dövdürmez, sövdürmez, laf söyletmez, ama kendisi döver de, hakaret de eder, terliği de gözüne fırlatır, ELEŞTİREMEZSİNİZ.
Bunları çoğaltabiliriz rahatlıkla.
Ama adına “ana” veya “anne” dediğimiz canlıya “kadın” veya “dişi” veya “hanım” veya “karı” denilmekte, zamandan zamana, kültürden kültüre değişmekte bu. Peki istatistikler ne diyor kaç kişiyi ilgilendirdi ve araştırma yapıldı acaba şu sorularla ilgili:
Geçim sıkıntısı nedeniyle kötü yola düşenler,
Çocuğu için böbreğini satanlar,
Kocasından çocuğunu korumak için dayak yiyenler,
Hastanelerde ihmal nedeniyle doğum kurbanı olanlar,
Tek çocuğu olup ta onu da şehadete uğurlayanlar
Biricik çocuğu kaçırılıp hayatı zindan edilenler,
İş dünyasında ağır çalışma şartları içinde mobbinge uğrayanlar, tacize uğrayanlar,
Çocuklarının geçimi için çalışıp ta içkici ve kumarcı kocaları tarafından paraları zorla elinden alınanlar,
Çocuğunu sat(mak zorunda kal)anlar,
Çocuğunu öldürenler, sokağa bırakanlar…
Bunlar da çoğaltılabilir. Ama son iki yazdığım madde, “ana”lık duygusunda veya genetik diziliminde bir bozukluktan kaynaklanıyor olsa gerek. Bu yazımız, normal bir “ana” genetik dizilimi kapsamındadır.
Kim ne derse desin ama bence evlat acısı kadar belki de ondan daha farklı ve büyük olan acı, ana acısıdır. En büyük hataları da yapsanız, sizi sorgusuzca bağrına basacak bir canlıyı kaybetmek. Bu acıyı ancak yaşayanlar bilir.
İşte böylesi varlıklar analar. İslam dininin bile CENNETİ ayaklarının altına serdiği insan türleri…
Dizeler döktürmeyeceğim sana ANA,
Gelmiş geçmiş bütün güzel dizeler armağan olsun s(ANA)!
Her şeyin en güzeline SEN layıksın AMA,
En güzelini yine uzatırsın BANA!
Sözler “anne“ye vursa da portelerde, özler, anayı gözler kana k(ANA)
Tüm ANA larımızın günü kutlu, yarını mutlu ve umutlu olsun. Bu pazar, kahvesini siz ikram edin dostlar ananıza, ben öyle yapacağım. Şükürler olsun ki, hala hayatta ve ben o şanslılardanım.
İ.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünde lisansını (1993) tamamladı. İ.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Fakültesi’nde Personel Yönetimi / İnsan Kaynakları Yönetimi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı. (1996) Doktorasını M.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim bilim dalında, Büyükşehirlerde Kentiçi Ulaşım Hizmetlerinin Entegrasyonu ve Yönetimi, İstanbul Metropoliten Alanı İçin Bir Model Önerisi adlı teziyle tamamladı. (2004).
Halen Ordu Üniversitesi’nde (Deniz Bilimleri Fakültesi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümünde öğretim üyesi.
ICAM Network ve ICAM Publishing Genel Yayın Koordinatörlüğünü, OJOP Çevrimiçi Bilimsel Dergi Yayıncıları ve Editörleri Platformu Dönem Başkanlığını, KADOÇED Genel Başkanlığını, TİGAD (Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği) Ordu Temsilciliğini, KAŞYAD Başkanlığını, KARAV Müt. Heyeti Başkanlığnı yürütmektedir.
Eserleri:
Kent, Ulaşım, Yerel Yönetim, Bilişim Teknolojileri, Estetik, Kent Kültürü, Çevre, Kurumsal Etik, Bireysel İletişim ve Kurumsal İletişim Sistemleri, Siyaset, Yönetim Bilimleri, Mizah, Şiir ve Edebiyat, Kişisel Gelişim, Hukuk-Siyaset-Eğitim Felsefeleri alanlarında 10’dan fazla kitap, yüzlerce makale, bildiri, 1000’den fazla köşe yazısının müellifidir.
Online Bilgi İletişim, Sanat ve Medya Hizmetleri, (ICAM | Information, Communication, Art and Media Network) Bilgiağı Yayın Grubu bileşeni YAZAR PORTAL, her gün yenilenen güncel yayınıyla birbirinden değerli köşe yazarlarının özgün makalelerini Türk ve dünya kültür mirasına sunmaktan gurur duyar.
Yazar Portal, günlük, çevrimiçi (interaktif) Köşe Yazarı Gazetesi, basın meslek ilkelerini ve genel yayın etik ilkelerini kabul eder.
Yayın Kurulu
Kent Akademisi Dergisi
Kent Akademisi | Kent Kültürü ve Yönetimi Dergisi
Urban Academy | Journal of Urban Culture and Management
Ayın Kitabı
Yazarlarımızdan, Nevin KILIÇ’ın,
Katilini Doğuran Aşklar söz akıntısını öz akıntısı haliyle şiire yansıtan güzel bir eser. Yazarımızı eserinden dolayı kutluyoruz.