Halk arasında kolesterol ilaçları adıyla bilinen statinlerin yeni bir olumsuzluğu daha ortaya çıktı.
JAMA Internal Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma, statin kullananların sağlıklı beslenmeden uzaklaştıklarını ve yüksek kalorili ve yağlı yiyeceklere yöneldiklerini gösteriyor.
Araştırmaya göre 2009-2010’ da statin kullananların 10 sene önce bu ilacı kullananlara nazaran daha fazla yağ ve kalori tükettikleri, statin almayanların ise yağ ve kalori alımlarında bir değişiklik olmadığı tespit edildi.
USA National Health and Nutrition Examination Survey verilerinden yararlanılarak 1990-2010 arasında 20 yaşından büyük 28 bin insan değerlendirildi.
Bu sürede statin kullanımının yüzde 8’ den yüzde 17’ ye çıktığı görüldü.
Statin içenler ilk sene günde ortalama olarak 2 bin kalori tüketirken, son sene bunların 2 bin 192 kalori tüketmeye başladıkları, günlük alınan ortalama yağ miktarının da 72 gramdan 82 grama çıktığı belirlendi.
Bu sonuçlar, 2009-2010’ da statin hapı içenlerin 1999-2000’ de statin kullananlara göre yüzde 9.6 daha fazla kalori ve yüzde 14.4 daha fazla yağ tükettikleri manasına geliyor.
Statin kullananlarda vücut kitle endeksinin 29’ dan 31’ e, diyabet oranının ise yüzde 22’ den yüzde 29’ a çıktığı hesaplanıyor.
Buna karşılık, kalori, yağ alımı ve diyabet oranı statin hapı içmeyenlerde değişmeden kalırken vücut kitle endeksinde hafifi bir artış görülüyor.
Statinler yanlış bir güven duygusu yaratıyor
JAMA editörlerinden Rita Redberg araştırma için şunları söylüyor:
“Statinler insanlar sağlıksız beslenseler ve yeteri kadar egzersiz yapmasalar bile kolesterol seviyelerini düşürüyor ama bu da obeziteye, hipertansiyona, diyabet gibi kalp için zararlı olan hastalıklara davetiye çıkarıyor.
Bu araştırma statinlerin kas ağrısı ve diyabet gibi bilinen yan etkileri yanında manevi zararları konusunda ciddi şüpheler uyandırıyor.
Statinler yanlış bir güven duygusu yaratıyor.
İnsanlar statin aldıktan sonra sağlıklı beslenmeye ve spor yapmaya gerek kalmadığını sanıyorlar.”
Gelelim neticeye
Bu araştırma elbette bir sebep-sonuç ilişkisini göstermiyor bir birlikteliği ortaya koyuyor ama zihinlerde de bir takım soru işaretleri yaratıyor.
Genel manada hastalıklardan korunmak ve kalp sağlığı için en önemli iki unsur doğru beslenme ve yeteri kadar hareketli olmaktır.
Eğer statinler gerçekten insanların bu konudaki motivasyonlarını bozuyorsa bu durum da “çok ciddi bir yan etki” olarak görülebilir.
“Nasıl olsa kolesterol hapı içiyoruz istediğimizi yiyebiliriz, fazla hareket etmemize de gerek yok” diye düşünmenin bizim insanımız için de aynen geçerli olduğunu düşünüyorum.
Unutmayın, hastalıklardan korunmanın anahtarı ilaçlar değil sağlıklı hayat tarzıdır.
KAYNAKLAR
https://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1861769
http://www.canada.com/health/statins+lead+gluttony+Study+says+drugs+empower+some+butter+their+steak/9775805/story.html