Bugünlerde mail, twitter veya facebook gibi sosyal medya üzerinden ‘Ataması Yapılmayan İş ve Meslek Danışmanları Platformu’ adına gönderilen yüzlerce istek var. Öncelikle Türkiye İş Kurumu’nun son birkaç yılda çok sevindirici bir şekilde kabuğunu kırdığını, başta İş-Kur Genel Müdürü Dr. Nusret Yazıcı olmak üzere müdüründen memuruna kadar tüm çalışanlarının vatandaşa hizmet odaklı olarak büyük bir özveri ile çalıştığını belirtmeliyim.
Özellikle iş ve meslek danışmanlarının çalışmaya başlamasıyla birlikte sahaya da inerek istihdama katkıda bulunduklarını dikkate aldığımızda konu benim açımdan bir başka öneme sahip oldu. Atanamayan İş ve Meslek Danışmanları diyorlar ki; “Bizler 9 ayı geçkin bir süredir sesini ülkemizin Başbakanına, Bakanlarına, kamu kurum ve kurumlarına duyurmaya çalışan sınavı kazandıkları halde atamaları yapılmayan işsiz ‘İş ve Meslek Danışmanları’yız.
İş ve Meslek Danışmanlığı projesi, 2011 yılında 61. hükümetimiz tarafından temeli atılan ve 2012 yılında tüm Türkiye’de faaliyete geçirilen ve işsizliği 2023 yılında yüzde 5’li rakamlara indirmeyi öngören nefis bir proje. Projenin ilk etabında 2012 yılı içerisinde yapılan sınavlarda başarılı olan yaklaşık 3 bin 900 adayın tamamı İŞ-KUR çatısı altında atanarak görevlerine başladılar. Ve 2013 yılı sonunda yapılan resmi açıklamalarda İş ve Meslek Danışmanlığı projesinin tuttuğu ve 600 binden fazla vatandaşımıza istihdam sağlandığı ifade edilerek projeden övgüler ile bahsedildi.
Fakat birde madalyonun görünmeyen bir yönü var. 2013 yılı içerisinde yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazanan yaklaşık 7 bin dolayında adayın ise ataması yapılmadı ve bir işe yerleştirilemeyerek istihdamı sağlanamadı. Yani İş ve Meslek Danışmanlığı projesi görünürde sahada istihdam yaratırken, plansız – programsız hareketlerden dolayı kendi içerisinde üniversite mezunu, pırıl pırıl gençlerden oluşan sertifikalı işsiz İş ve Meslek Danışmanları ordusu yarattı.
Peki neden böyle oldu? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu adına İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını yapmaya Sakarya Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi yetkili kılındı. Sınav ücreti olarak 400 lira, Sertifika bedeli olarak da 40 lira belirlendi. Yine sınavın formatı gereği sınav gününden en az 1 gün önce bu kentlere gelmeniz ve yazılı sınavların ardından girmeniz gereken mülakat sınavı içinde en az 1 gece konaklamanız gerekmektedir. Dolayısı ile buna ulaşım ve yemek giderleri de eklendiğinde sınav maliyeti 1.000 lirayı bulmaktadır. İşsiz olan biz gençler bu paraları sağdan soldan fedakârlıklarla bularak atanırız helal yollardan ekmek sahibi oluruz umudu ile denkleştirdik.
30’lu yaşlara kadar hayatı okullarda, sınavlarda, kurslarda, sertifika ve dil programlarında geçen biz gençlerin belki atanıp ekmek buluruz umudu ile girdiğimiz bu sınav umut tacirliğine doğru yol almaya başladı. 2013 yılı içerisinde yapılan İş ve Meslek Danışmanlığı sınavlarını kazanan yaklaşık 7 bin aday henüz iş bulamamış ve atanamamışken şimdi bu iki üniversitemiz 2014 yılı için yeni sınav ilanlarını yayınladılar.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik başta olmak üzere Bakan Yardımcımız Halil Etyemez, İŞKUR Genel Müdürümüz Nusret Yazıcı, bürokratlarımız, görüş ayırmadan sendikalarımız, TBMM’de ki iktidar ve muhalefet vekillerimiz ile birebir yüzyüze tüm görüşmeleri gerçekleştirdik gerçekleştirmeye de devam ediyoruz. Sizin gibi duyarlı yazar – gazeteci ağabeylerimiz, basın – yayın kuruluşlarımız ile irtibat halinde olarak sesimizi duyurmaya çalışmaktayız. Herkes bizden haberdar olduğunu ve sorunumuzu bildiğini söylüyor ama kimse somut atmıyor bu geçen zamanda da gençliğe yazık oluyor.
14 Ocak 2014’de TBMM’de grup toplantısı bitiminde ve Ankara Sincan Metrosu açılışında Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a da ulaşarak sorunumuzu anlatarak dosya – mektuplarımızı verme fırsatını bulmuş ve kendisinden olumlu pozitif sıcak davranışlar almış bulunmaktayız. Biz artık Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’dan başka bu sorunu kimsenin çözeceğine inanmıyoruz.
2023 yılı hedeflerinde işsizlik yüzde 5 ‘li rakamlara ancak İş ve Meslek Danışmanlarının özverisi ile inecektir. 76 milyonluk ülkeye 3 bin 900 İş ve Meslek Danışmanı yetmemektedir. Bizler bu nedenle sınavı kazandığımız ve hak elde ettiğimize inandığımız atamamızın Başbakanımız Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağına inanıyoruz.”
Biz de İş ve Meslek Danışmanlarının seslerini buradan duyurmaya gayret ettik. Daha önce de bu şekilde iletilen sıkıntıları İş-Kur yönetimi ile paylaşmıştım, onların da ifadesi planlanan sayıda İMD alımı yaparak kadro eksiklerini tamamladıkları ve yeni personel ihtiyacı kalmadığı yönünde oldu.
Burada farklı bir çözüm olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liseleri ile özel sektör arasında staj ve okul sonrası istihdam sağlayacak şekilde köprü görevi görmeleri amacıyla istihdam edilmeleri de düşünülebilir. Bu da farklı bir bakış açısı sanıyorum.
Belediye müfettişlerinin de talepleri var?
Bize ulaşan Belediye Müfettişi dostlarımızın ilettiği talepleri de buradan aktarmak istiyorum. Hem büyükşehirlerde ve hem de belediyelerde çalışan müfettişler, başta özlük hakları olmak üzere sorunlarını 7 başlıkta toplamış. Bu taleplerine de sessiz kalmamak lazım.
************
twitter/resulkurt34