Bazen haberlere de yansıyan cenaze merasimlerinde yaşanan
‘hakkımı helal etmiyorum’ sözüne yakından göz atalım.
Ben de başta ifade edeyim.
Kimseye ‘birikmiş haklarımı helal etmiyorum’
Cenazelerde ki toplu helalleşme yaklaşımını da doğru bulmuyorum.
Kim kime nasıl hakkını helal ediyor.
Biliyor mi ki o helal ettiği adam arkasından neler çevirdi ?
Ne işler yaptı.
Ne iftiralar attı.
Ne gıybetler yaptı.
Ne fitne kazanları kaynattı.
İslam’da ‘helalleşme’ müessesesi vardır.
Çünkü insan aciz, zayıf, asi, nankör, mutlaka hata yapan , günah işleyen bir varlıktır.
Hal böyle olunca istiğfar , tövbe, özür,bağışlanma dileği de olacaktır.
Ama bunun yeri ve zamanı çok önemlidir.
Peygamberimizin ‘’Allah katında en hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır’’ sözünden kastı başta namaz olmak üzere müspet-menfi tüm ibadetlerin ve görevlerin vaktinde ve zamanında yapılmasıdır.
Helalleşme de bu esas geçerlidir. Müslüman kardeşine yönelik bir hata yaptığında hakkını, hukukunu ihlal ettiğinde vaktinde ,zamanında, en kısa sürede özür dilemeli, telafi etmeli, gönlünü almalı, onun razı edene kadar çaba göstermelidir.
Buna bir misal verelim. Hz. Ebu Zer kızgınlıkla Hz. Bilali Habeşi’ye derisinin renginden dolayı onu aşağılayarak ‘’Ey siyah kadının oğlu’’ şeklinde hitap etti.Sonra Peygamberimizin uyarısıyla hatasını anladı.Ve derhal Bilali Habeşi’ye gitti. Defalarca özür diledi, affını istedi ve yüzünü Bilali Habeşi’nin kapısının eşiğine koydu.
‘’Bilal o siyah ayağıyla bu yüze, yanağa basmadıkça benim yanağım bu eşikten kalkmayacak’’dedi.Hz. Ebu Zer’in bu samimiyetimi gören Bilali Habeşi onu affetti.
Helalleşme budur dostlar.
Demek ki helalleşme;
1.Vaktinde, sıcağı sıcağına olacak
2.Özür dilerim
3.Bu benim hatamdı (samimi itiraf)
4.Bunu nasıl telafi edebilirim.(somut adımlar)
En az bu dört adımla gerçekleştirilecek.
Yoksa insanların hakkını hukukuna riayet etmeyip, onların önünden arkasından her tür dolapları çevirmek , gıybet, iftira , yalanlarla insanlara zulmedip sonra ben Umreye ya da Hacca gidiyorum bana hakkını helal et de ben kilometreyi sıfırlayayım mantığı bana göre İslami bir mantık değildir.
Yüce Allah kul hakkına karışmayacağını söylüyor. Rabbimizin affıyla alakalı tüm ayet ve hadisler kul haklarının dışında Hukukullaha yöneliktir. Hukuku ibad kulların rızasına bağlıdır.
Buradan tüm sesimi duyurabildiğim Müslümanlara seslenmek istiyorum !!!
Bakın Rabbimiz bizi nasıl uyarıyor :
‘’Ey İnsanlar! Rabbinize karşı gelmekten sakının. Ne babanın evlâdı, ne evlâdın babası nâmına bir şey ödeyemeyeceği günden çekinin. Bilin ki, Allah’ın verdiği söz gerçektir. Sakın dünya hayatı sizi aldatmasın ve şeytan, Allah’ın affına güvendirerek sizi kandırmasın.Lokman,31/33’’
Peygamberlerin dahi ‘nefsi,nefsi’ diyeceği , kulakları sağır eden o ses geldiğinde (işte o gün kişi kardeşinden, annesinden, babasından, eşinden ve çocuklarından kaçar.O gün, herkesin kendine yetip artacak bir derdi vardır.abese,33-37) her şey için çok ama çok geç olabilir.
‘’Erteleyenler helak olmuştur.’’ Hadisi Şerif.
Gelin dostlar yarın çok geç olmadan üzerimizde hak hukuk ne varsa bunlardan kurtulmaya samimi bir gayretle azimle çaba sarf edelim.
Rabbimizin huzurunda onlarca , yüzlerce,binlerce insan bizden hakkını almaya geldiğinde çok geç olabilir.
İşte o zaman ‘’müflis’’ bir kul olarak ortada kalırız.
Ne mal,ne makam,ne para,ne evlat,ne şan,ne şöhret bizi kurtarabilir.
Lütfen dikkat !!!
Yarın çok geç olabilir.