Yıllardır zihnimde şekillendirdiğim bir projeydi ENGELLİLER KÖYÜ kurmak. Engellilerin kimilerinin devamlı yaşayabilecekleri, kimilerinin belirli sürelerde gelip rehabilite olabilecekleri düzayak bir köy. Bunun haberini okuduğumda çok sevindim. Antalya Alanya da bir engelliler köyü kuruluyormuş.
İklim olarak ve doğasal güzellik açısından yer seçimi doğru yapılmış bence. Engelliler soğuk iklimlerde pek mutlu olamıyorlar. Aslında Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde engelliler köyü kurulabilir. Bilhassa düzayak bir belde de hatta kaplıcaları olan beldelerde bu engelliler köyü projeleri çoğaltılmalı bence. Neden kaplıcalara yakın olsun derseniz bu engelliler açısından çok olumlu olacaktır. Kaplıcaları olan ilçe belediyeleri birde arazi olarak düzayak ise bence engelli köyleri projelerini ciddi ciddi düşünsünler
Rehabilitasyon merkezleri destekli köylerde tek katlı bahçeli küçük evler de kurulmalı, isteyen engelliler bu evleri satın alarak da o engelliler köyünde devamlı kalabilme mutluluğunu da elde edebilmelidir. Kaplıcaları da ondan istiyorum ki, hem banyo kürleri hemde kışın ısınmada engellilerin ısınmalarında çok kolaylık sağlayacaktır. Isınma ve sıcak su evde bedava olacak yani. Bu engelliler için şahane bir fırsattır. Kaplıcaları olan belediyelerimiz içinde beldelerinin gelişimi ve uluslararası planda adlarını duyurmaları ayrıca yurt dışından gelecek engelli misafirlerinde beldeye kazandıracakları çoktur.
Ülkemiz kaplıcalar açısından çok zengindir hemen hemen her şehrimizde veya ilçesinin birinde bir kaplıca vardır. Bu kaplıcaların engellilere en uygun olanları belirlenmeli ve belrli kriterlere uygun kaplıcalara ENGELLİLER KÖYÜ kurulmalıdır. Durumu uygun engellilerde kendilerine uygun evler satın alabilmeli ve daimi olarak da orada yaşaybilmelidir. Engelliler kaplıca turizmine çok olumlu katkılar sağlayabilecektir. Bu projelerden sıfırdan köy kurmaya gerek yoktur ve bu pahalıya patlar. Uygun köylerin veya ilçelerin rehabilitasyon merkezleri eklenerek ve isteyenlere ev yapılarak bu iş çözülebilir. Bu tarz projeler o havaliye ekonomik canlılık getireceği de muhakkaktır.
Kaplıcaları olan belediyelerimizin dikkatini çekebiliriz. Bu fikirleri onlara anlatabiliriz. Ben engelliyim ne yapabilirm ki kolaycılığına kaçmayalım.Belediyelere bu makaleyi yollayalım.
20 Ekim 2009 Salı
UĞUR ÖZALTIN
Engelli olmak arizi bir durum iken asıl engelli olmak biz toplumun rehabiliteye ihtiyaç duyan bakış açısıdır.
Evet toplumumuzun engellilere olan bakış açıları rehabilite istiyor gerçekten
25 yıllık engellilik yaşamımda yani 18 yaşımdan beri engelliyim , bu süreçte öyle abukluklarla karşılaştım ki inanamazsınız.
Yöneticilerin bilhassa engellilere olan bakışları tamamen laçkadır. Hiç bir kurum ve kuruluşta engelliler dikkate alınmıyor. Hatta hastanelerde bile bu laçkalık var. Asansör yapmışlar ama tekerlekli sandalye sığmıyor, kapı yapmışlar tekerlekli sandalye geçmiyor, rampa var tekerlekli sandalye çıkamıyor uçurum gibi
Engellilere sormadan engelli sorunlarını çözmeye kalkan salak dolu ortalık malesef
Amerikan engelli hareketi “bizim için biz olmadan asla” sloganıyla bir haraket başlatmışlardı. türkiyede de engelliler dışında herkes engelli sorunu hakkında ahkam kesiyor…
Engelliler ekonomik açıdan hep zayıf olduklarından bazı gelişmeleri yaşamlarına tatbik edemiyorlar maalesef