90 yıllık Çınar ‘Antalya’ Gazetesi maddi sıkıntılar nedeniyle ‘Satılık’
Kuruluş yıllarının 1918, 1922, 1924 gibi yıllara dayanması nedeniyle Anadolu Basını içerisinde “Çınar” olarak kabul ettiğimiz gazetelerimizin sayısı bir elin parmaklarından azdır. 1996 yılında yayınladığım “Basınımızın Anadolu Cephesi” adlı kitabımın 54, 55 ve 56 ncı sayfalarında “Anadolu Basını’nın Çınarları” olarak kabul ettiğimiz gazetelerle ilgili bilgiler var. Burada: Yeni Adana (1918), Antalya (1922), Bartın (1924), Ayvalık (1924) Trakya’da Yeşilyurt Gazetesi (Kırklareli, 1925), Yeşil Giresun Gazetesi (1925), Ülker Gazetesi (Kayseri, 1927), Turan Gazetesi (Elazığ, 1930), Siirt Gazetesi (1937), Atayolu Gazetesi (Antakya, 1938) adlı gazetelerden sözediliyor, değişik bilgiler veriliyor onlarla ilgili. Bu gazetelerin bazıları kapanmış olabilir!
Burdur ilimiz merkezinde günlük yayınlanan “Burdurlu’nun Sesi” Gazetesinin 29 Haziran 2012 tarihli sayısının 3.sayfasında, “90 yıllık gazete, maddi sıkıntılar sebebiyle satılığa çıkarıldı” başlıklı bir haber vardı. Haberin yanında, Antalya Gazetesinin şimdiki sahibi Ekrem Şen’in bir elinde Antalya Gazetesinin eski sayılarından biri, bir elinde de, “9 Eylül 1922’de kurulan ve günlük olarak yayınlanan bu gazete satılık” manşetinin bulunduğu Antalya Gazetesinin sayısı yeralıyordu.
Yıllarca günlük yazılar yazdığım, “Basınımızın Anadolu Cephesi” adlı kitabımın 136.sayfasında Antalya Gazetelerinin başında sözettiğim, aynı kitabımın 235.sayfasında başlayan “Anadolu” Basınında Bayan Gazeteciler” başlığıyla devam eden 237.sayfasında Antalya Gazetesi ana başlığıyla Nigâr Sevgi Taner’den: “Raşit ve Duriye’nin çocukları olarak 1935 yılında Antalya’da doğdu. 27 Mart 1968 tarihinde Antalya Gazetesinde muhabir olarak çalışmaya başladı. Ortaokul mezunu olan Taner, aynı gazetenin Genel Yayın Müdürü olarak görev yaptı. Sarı Basın kartı taşıdı” şeklinde bahsetmişim. Yanına da kendileriyle yaptığım röportaj fotoğrafına yer vermişim.
Nigâr Sevgi Taner’in sahipliğini de yaptığı Antalya Gazetesinin yaşam öyküsü 1919 yılında başlıyor. Anadolu’da Türk ordusu düşman birliklerini İzmir’de doğru kaçmaya mecbur ederken, Antalya’da yayınlanmakta olan Anadolu Gazetesinin sahipleri İzmir’e döndüler ve gazete Antalya’daki yayınına 7 Eylül 1922 tarihinde son verdi. Antalya gazetesinin ilk sayısı 09 Eylül 1922 tarihinde M.Emin Mazlum ve Havva Adıson’un sahiplikleriyle yayınlanmaya başladı.
Antalya Gazetesinde 35 yıldır çalışan ve son 12 yıldırda Gazetesinin sahibi olarak gazeteciliğini sürdüren, “Çocuğu gibi büyüttüğünü, muhafaza etmeye çalıştığını” söyleyen Ekrem Şen sıkıntılara 12 yıl dayanabildi. Şen, 1700 tiraja sahip Antalya Gazetesinin gözü gibi sakladığı, o yıllarda haftada bir kez yayınlanan 1940 yılına ait orijinal baskılı gazete sayısını göstererek üzüntülerini belirtiyor.
Ekrem Şen, Antalya Gazetesinde 11 çalışanın bulunduğunu, gazetenin çalışanlara yuva olduğunu kaydederek, üzüntüler içinde; “maddi manevi, yıllardır cebimizden desteklendiğimiz gazetenin artık masraflarını karşılayamaz durumdayız. Bu günkü sayımızın ardından iyi kötü tepkiler aldık. Ancak yerel gazetelere verilen destekle bu iş ancak buraya kadar” derken, boğazı düğümleniyor.
Burada, Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğünün devreye girmesi gerekiyor. Bugün Türkiye’de, 1918, 1920, 1924 yılları kayıtlı kaç gazete var, belli. Bu gazetelerin yaşaması için, genel kurulda alınacak bir kararla, varlıklarından göğsümüzün kabardığı bu “Anadolu Basınının Çınarları” olan gazetelerin ekonomik açıdan desteklenerek ayakta kalmaları mutlaka sağlanmalı, mevzuat karmaşıklığı gibi yanlışlıklardan sıyrılıp çıkılarak, yaşanan, yaşanacak üzüntülerin önüne mutlaka geçilmelidir!.