Sosyal yardımlar ve yoksul vatandaşlarımızın korunmasına yönelik olarak son 13 yılda çok ciddi iyileştirmeler yapıldı. AK Parti hükümetleri döneminde başta yaşlılar, engelliler olmak üzere toplumun yoksul kesimlerine ciddi kaynak
transferleri yapıldı. Engelli hakları üst seviyede gündemde tutularak yasal mevzuatta değişiklikler oldu. Örneğin;
– 1 evi olan engelliden emlak vergisi alınmamaya başlandı.
– Engelliler için araç-gereçte KDV muafiyeti getirildi.
– Engelli çalıştırmaya teşvik getirildi.
– 450 bin engelli için 4,5 milyar TL evde bakım parası veriliyor.
– 280 bin dul kadına aylık 250 TL ödeniyor. 65 yaş ve engelliler için yaklaşık 4 milyar TL ödeniyor. Yine 65 yaş aylığında da ciddi bir iyileştirme yapıldı.
– Emeklilere ve engellilere TOKİ marifetiyle konut sahibi olma imkanı sağlanıyor.
Tüm bu iyileştirmelere rağmen, bir kısım vatandaşlarımız muhtaç olmasına rağmen değerlendirme kriterleri nedeniyle aylık ve yardımlardan faydalanamıyordu.
Özellikle akrabaları ve yakınları tarafından bakılan ancak kendi geliri olmayan yaşlı ve engellilere aylık bağlanmasında hane gelirine bakılmaktadır. Bu nedenle de yaşlı ve engellilerin kendilerinin muhtaç olmasına rağmen bu gelirden faydalanamadıkları görülmektedir.
Yaşlı kişinin kendisinin değil de, ikamete dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olunan ailenin gelirine bakıldığında sorunlar yaşanıyor.
Muhtaç bir yaşlı vatandaşımız, maddi durumu biraz iyi olan bir yakınının evinde bakıldığı ve barındığı takdirde, ikamet ettiği hanenin geliri yüksek çıktığı için kendisine aylık bağlanmamaktadır.
Halbuki önemli olan engelli ve yaşlının gelirinin olmamasıdır. Bu nedenle değerlendirme kriterlerinin esnetilmesinde büyük bir fayda vardır.
Bu köşeden birkaç kez yazdığım üzere, yaşlı vatandaşlarımız ciddi sorunlar yaşıyordu.
İşte bu yönde mevzuatta esnekleştirici düzenlemeler yapılıyor.
TBMM gündemine gelen torba yasa ile muhtaç olduğuna karar verilen 65 yaşını doldurmuş T.C vatandaşlarına (1.620) gösterge rakamının memur katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar aylık bağlanmaktadır. Gösterge rakamı (2.332) olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla aylık tutarı yaklaşık 210 TL ‘ye yükselecek.
Aylık bağlanacak engellinin ve yaşlının geliri yoksa maaş bağlanması yönünde yapılacak düzenleme sorunu ve tartışmayı bitirecektir.
Öğrencilerin GSS prim borcu siliniyor
“65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” ile düzenlemenin yayım tarihinden önce 60/g kapsamındaki genel sağlık sigortalılarının 25 yaşını doldurdukları güne kadar olan GSS primlerinin tahsilinden vazgeçilecek. Ödenen prim borçları iade edilmez veya mahsup edilemeyecek.