Sağlık Bakanı Demircan, bu yıl 55 bin doktor, ebe, hemşire, sağlık personelinin alınacağını açıkladı.
Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk oldu. Demircan, AA Editör Masası toplantısında canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı ve son dönemdeki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Sağlık Bakanı Demircan, “Mevsimsel grip noktasında, şu anda geçmiş yıllara göre olumsuz bir noktada değiliz, aşırı bir yaygınlık, bir tehdit altında değiliz hatta biraz daha iyi durumdayız.” dedi.
‘Antibiyotik oranı düşmeye devam ediyor’
Antibiyotik kullanımına ilişkin Demircan, “Bu konuda ülkemizde yapılan çalışmalar olumlu netice verdi. Reçetelerde antibiyotik oranı geçtiğimiz yıllara göre düşüyor ve düşmeye devam ediyor. Bu konuda başarılıyız.” ifadelerini kullandı.
Demircan, konuyla ilgili, “Akılcı antibiyotik kullanımı kampanyamız da var. Bu konuda medya da bize destek veriyor ve destekçi oluyor. Medyanın da katkısıyla yüksek de başarı sağlandı.”dedi.
‘Zika Türkiye’de yeni görülen bir rahatsızlık’
Sağlık Bakanı Demircan, “Zika, Türkiye’de yeni görülen virütik bir rahatsızlık. Bununla ilgili Sağlık Bakanlığımız gerekli çalışmaları yapıyor, gerekli tedbirler de alınacak.” diye konuştu.
‘Aşıya karşı çıkmak fevkalade sakıncalı’
Çocuklarına aşı yaptırmayı redden aileler hakkında Bakan Demircan, “Aşı, toplum sağlığı üzerinde fevkalade koruyucu bir önlem, buna karşı çıkmak fevkalade sakıncalı.” dedi.
Demircan, aşılamanın önemine dikkat çekerek, “19 yıldır bizim çocuk felci vakamız yok. Çocuk felciyle, rahatsızlığıyla düçar olmuş çocuğumuz yok. Bu, fevkalade sevindirici bir şey.” ifadelerini kullandı.
Aşıdaki alüminyumun zararlı olduğu iddialarıyla ilgili Bakan Demircan, şunları söyledi:
“Aşının etkisini artırmak için bir miktar alüminyum kullanılır ama bu alüminyum DSÖ’nün kabul ettiği düzeyde, sürekli izlenen, etkileri takip edilen bir miktardır. Alüminyum gerekçe gösterilerek aşıyı reddetmek fevkalade sakıncalıdır. Aşılarımızın etkileri, yan etkileri ve riskleri tümüyle DSÖ ile birlikte takip edilip izlenmekte ve bir şey olduğunda derhal tedbir alınmaktadır. Alüminyum gerekçesi spekülatif bir gerekçedir, bilimsel hiçbir tarafı yoktur. Bizim aşı uygulamalarımızın hepsi bilimsel denetim altındadır.”
’55 bin personel alınacak’
Sağlık Bakanı Demircan, “Yoğun bakım yatak sayısını artırmaya devam edeceğiz, personel sayımızı da artırmak istiyoruz. 27 bin ebe hemşire ve sağlık personeli alınacak. Bu, yüksek bir rakam. Her sene yaklaşık 9 bin civarında hekim kadroya dahil oluyor. Ediyor 36 bin. Bizim bu seneden alacağımız kadro miktarı var, taşeron sistemi kalktığı için, bu alımı yapmadık. 2017’den 2018’e aktarılan bir 10 bin işçi çalışan alacağız. Ayrıca 2018 için de 9 bin kontenjan verildi. Yaklaşık 55 bin doktor, ebe hemşire, sağlık personeli ve çalışan alacağız.” dedi.
‘Uygun bir personel rejimi oluşturmak zorundayız’
Demircan, “Taşeron sisteminin kalkmasından sonra bundan sonraki sistemi yeniden gözden geçireceğiz. Herkesin statüsünü belli bir standart içine getirmemiz lazım. Sağlığın kendi gerekliliğine uygun bir personel rejimini oluşturmak zorundayız.” diye konuştu.
Sağlık Bakanı Demircan, “Sağlık çalışanlarımızın şartlarını iyileştirmek için bir yasal çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili ocak ayı içerisinde Başbakanımıza bir sunum yapacağız. Bu bekledikleri yıpranma payı, emekli maaşlarındaki düşüklük ve performanstaki ölçütler, bunlarla ilgili çalışmalarımız bittikten sonra paylaşacağız.” dedi.
‘Şehir hastanelerinde farklı ücret ödenmeyecek’
Şehir hastaneleriyle ilgili Demircan, “Adı farklı olmakla farklı ücret sistemine dahil olacaklar anlamında değil. Farklı ücret ödenmeyecek.” ifadelerini kullandı.
‘Kamunun daha hassas davranması doğaldır’
Sağlık Bakanı Demircan, “15 Temmuz gibi bir olaydan sonra kamunun daha hassas davranması doğaldır. Güvenlik soruşturmalarının neticelerine göre hareket ediyoruz. Yoksa bizim için hekim açığımızın olduğu bir dönemde atama bekletmemiz, bir gün fazla bekletmemiz mevzu bahis olmaz. Soruşturma gelince hemen işlem yapıyoruz, sakınca yoksa atıyoruz.” dedi.