Lafı fazla uzatmadan, kimden sözetmek istediğimi hemen söyleyeyim: Eğitimci, şair, yazar, araştırmacı, eskimeyen dost, Abdülkadir Güler’den sözetmek istiyorum. O’nu 1960’lı yılların ortalarından itibaren tanıyorum. Mardin’in Kızıltepe ilçesinden öğrencileriyle bütünleşmiş bir ses, çalışmakta olduğu okulun kütüphanesinin zenginleştirilmesi için gayret gösteren, genç bir öğretmen olarak onunla tanışıklığımız başladı.
Abdülkadir Güler doğum yeri (1946) Kızıltepe’den hiç kopmadı. Diyarbakır Erkik İl öğretmen okulundan, Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünden, AÜAÖF Türk Dili ve edebiyatı Bölümünden mezun olma başarılarını gösterdi Abdülkadir Güler.Anadolu’nun birçık il ve ilçesinde Türkçe öğretmenliği ve idarecilik yapan, başarılı hizmetlere imza atan Abdülkadir Güler, en son Ordu İli Çamaş İlçesinde Milli Eğitim
Müdürü olarak çalışırken kendi isteğiyle emekli oldu.
Abdülkadir Güler, mütavazi kişiliği, kıskanç olmayan yapısı, paylaşımcı ruhu, arkadaşlarına, dostlarına karşı sürekli bir şeyler verme, verebilme arzusu ve çabası için de bulunması, O’nu hep yükseklere taşıdı.
Bozulmayan, Doğu Anadolu şivesiyle sevimliliğini artıran, sanat ve edebiyat alanındaki gelişmeleri izleyip, başarılı değerlendirmeleriyle öne çıkan Abdülkadir Güler, onlarca dergi ve gazetedeki yazıları, şiirleriyle Türk Edebiyatı içinde yeralan önemli ve kalıcılığı tartışılmayan isim ve imzalarımızdan biridir. Eylül 2012’de 50 yılın kutlaması, geride kalması, yeni basamaklara doğru yürünmesi, yılların dolu dolu geçmesi, 24 ayrı kitabın Abdülkadir Güler imzasıyla yayınlanması, Türk edebiyatının ustalarından, çınarlarından, eğitimci, parlamenter, şair, yazar ve araştırmacı M. Kemal Yılmaz’ın hayatı ve eserlerinin birkaç baskı yapanlarıyla (Abdülkadir Güler tarafından) kitaplaştırılması, O’nun vefasının doruklarda bulunduğunu göstermesi bakımından önem ve anlam taşımaktadır.
Sanat ve edebiyatta 50 yıl, hemde dolu dolu 50 yıl, herkesin ulaşabileceği, çınarlaşabileceği bir ulaşma, mutluluk noktası değildir. Abdülkadir Güler hoca, bu mutlu noktaya ulaşan, usta kalemlerimizin başında gelmektedir. 1970 yılında yayınladığı “Dicle Köprüsü” adlı şiir kitabında ilk heyecan neyse, Abdülkadir Güler hoca, 2012 yılında da aynı heyecanı duymaktadır. Tebriklerimi sunuyor, sağlık içinde nice yıllar diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum efendim.
GÜNÜN SÖZLERİ:
1- Tüm yanıtları bilmektense, bazı soruları bilmek yeğdir… (James Thurber)
2- Hayatta en büyük zevk başkasının “yapamazsın” dediğini yapmaktır… (W.Bagehot)
3- Az konuşmaktan pek az, çok konuşmaktan sık sık pişman olunur. (Konfiçyus)
4- Gül, tüm dünya seninle gülsün… Ağla, sadece kız arkadaşlarını yanında bulursun… (Laurie Kuslansky)
***