Dünkü yazımda; son iki yılda yaşadığımız 4 seçimle birlikte yeni yatırımların durma noktasına geldiğini, böylece beklenen üretim artışının olamadığını, durgunluktan yatırım ve üretimle çıkabileceğimizi, bunun içinde sanayi ve yatırım parseli üretmenin şart olduğunu ve ilimiz mevcut sanayi parseli durumunun kısa özetini sizlerle paylaşmıştım.
Ayrıca merkez ve Fatsa OSB’lerinin mevcut durumunu kısaca özetledim.
2004 yılında çıkarılan 5084 sayılı teşvik kanunu ve daha sonra yenilenen teşvik paketlerinde ilimizin yüksek oranda teşvik verilen iller arasında yer almasıyla ilimizde yatırım yapmak isteyen dış yatırımcı sayısı hızla artmış durumda. Ayrıca ilimiz yatırımcılarının da bu kapsamda genişleme veya yeni yatırım anlamında ciddi sanayi ve yatırım parseli talepleri var. Bu taleplere cevap veremez isek yatırımcılarımızın çoğunu kaçıracağımız gibi, ilimizde yatırım yapmaya ısrar edenler ise yatırım için çokda uygun olmayan bölgeleri tercih etmiş olacaklarki bu durum kent dokumuza ve kentleşme anlayışımıza ters yer seçimlerini beraberinde getirecek.
Merkezde 1.050 da yeni OSB, Fatsa’da 1.000 da genişleme OSB, Ünye’de ise yeni OSB çalışmaları devam ediyor. Bu iki OSB’deki fabrika sayısı ise 100 civarı. OSB dışında da bir o kadar fabrikamızın olduğunu farzedersek demekki il sınırlarında toplamda 200 fabrikamız var.
Sektörel olarak baktığımızda ise fındık entegre-çikolata, tekstil, mobilya, su ürünleri, bentonit, tarım makineleri ağırlıklı gözüküyor.
Kıymetli okurlarım eminimki kurumlarımız bu çalışmaları ellerinden geldiğince hızlı yürütmeye çalışıyor, ama malesef bu yetmiyor. Bu çalışmalar yıllardır sürüyor, hızla bitirilmesi gerekiyor. Önerim: gerekirse bir Sayın Vali Yardımcımızı, bir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyemizi ve Bir Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyemizi işler bitene kadar dönmemek üzere bu işlere tam zamanlı görevlendirelim, hiç bir mazeret üretmeyecek şekilde şartları zorlayalım. Başbakan Yardımcımız Sayın Numan Kurtulmuş himayesinde ve Sayın Valimiz ve Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın titiz takipleriyle, kanaatimce en fazla 1 yılda, eş zamanlı yapılabilecek işleri eş zamanlı yürüterek ve tüm mazeretleri sıfırlayarak altyapı ihaleleri yapılmış hale getirebiliriz. Bu OSB’lerde; 2017’de altyapı tamamlanabilir, 2017 de eş zamanlı olarak üst yapı tahsisleri yapılabilir, tahsis yapılan yatırımcılarımız hazırlıklarını yaparlar, 2018’ de ise hızlı bir şekilde üst yapı inşaatları tamamlanabilir.
Toplamda;
- 1.000 dönümü KSS olmak üzere 5.000 dönüm sanayi parseline ihtiyacımız var ve acilen üretmemiz gerekiyor. 4.000 dönüm OSB alanı, yaklaşık 3.000 dönüm sanayi parseli demek. Ortalama 10’ar dönümden tahsisler yapılmış olsa yaklaşık 300 ilave fabrika ilimize kazandırılmış ve mevcut kapasite (yaklaşık 200 fabrika) % 150 arttırılmış olur.
- Bu OSB’lerde gıda-çikolata, mobilya ve tekstil olmak üzere acilen çevre dostu 3 ihtisas OSB oluşturmamız gerekiyor.
- KSS olarak: olmayan ve talep eden ilçelerimizi karşıladığımızda, dolmuş olup yetmeyen ilçelerimizde yenilerini devreye soktuğumuzda küçük ve orta ölçekli esnafımızı rahatlatmış oluruz.
- İhtisas OSB önerdiğim üç sektör (emek yoğun) ve ihtiyaç olan KSS’ler 2023 yılına kadar hayata geçirildiğinde yaklaşık ilave 50.000 istihdamı ilimize kazandırmış oluruz.
Böyle bir hamle ile Karadeniz Bölgesinde öne çıkmamız hatta merkez olmamız mümkün. Vizyon bu, gerisi teferruat…
Şimdi soruyorum, bu vizyonla birlikte değerlendirildiğinde KONTEYNER LİMANINA ihtiyaç var mı?