4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin 92. yıldönümü tüm ulusumuza kutlu olsun.
Cumhuriyet, Kültür ve Sanat Şehri Sivas İç Anadolu’nun doğusunda Yukarı Kızılırmak vadisinin kuzeyinde kurulmuş, her toprağı buram buram tarih ve sanat kokan, havası soğuk ama insanları sıcak ve candan olan, buz gibi kepenek suyu, temiz havası, tarihi, kültürü ve doğası ile görülmeye değer muhteşem bir ildir.
4 Eylül 1919 Sivas’ı ulusal kuruluş ve kurtuluş mücadelemizde anıtlaştıran, gururlandıran tarihtir.
Ünlü Amasya Genelgesinde’ Anadolu’nun her yönden en güvenli yeri olan Sivas’ta Ulusal Kongrenin tez elden toplanması kararlaştırılmıştır’ denmektedir Sivas’ı yücelten bu karar sonrası Laik Demokratik Türkiye Cumhuriyet’inin temelleri 4 Eylül 1919 tarihinde Sivas Kongresi’nde atıldı.
4 Eylül 1919 tarihi yok olmaya bırakılmış bir ulusun yeniden canlanıp emperyalist güçleri yenip Atatürk’ün ‘ İlelebet Payidar Kalacaktır’ dediği Türkiye Cumhuriyet’inin temellerinin atıldığı tarihtir.
Kurtuluş Savaşının 1919–1922 merkezi örgütü Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ile Onun yönetim organı olan Heyet-i Temsiliye’nin oluşturduğu ulusal kongre 4–11 Eylül 1919 da Sivas’ta yapılmıştır.
Kongre 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 arasındaki Erzurum Kongresinde oluşturulan Heyet’i Temsiliye üyelerinin yanı sıra yeni seçilen delegelerinde katılımıyla 4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14 00 de Sivas Lisesi ( o zamanki adıyla Mekteb-i Sultani) salonunda ( şu anda bu bina Sivas Kongre Müzesi olarak kullanılmaktadır) Sivas’ta toplandı..Kongrenin başkanlığına Mustafa Kemal Atatürk getirildi.Otuz sekiz delegenin katıldığı Sivas Kongresinde temelde Kurtuluş Savaşına önderlik edecek örgütün yapısı ve programıyla Osmanlı Devletinin Amerikan mandası altına girip girmemesi tartışıldı.
11 Eylül’de Kurtuluş Savaşının programı niteliğindeki kararları aldı. Alınan kararlardan en çok tartışılan ise 6.madde olan ‘ Manda ve Himaye kabul edilemez’ ilkesi kongre sonuç kararının tarihe not edilecek kararı idi. 7 gün süren Kongre çalışmaları 10 maddelik Kongre Beyannamesinin yayınlanmasıyla 11 Eylül 1919 tarihinde sona ermiştir.. Atatürk ve arkadaşları Kongreden sonra uzun bir süre Sivas’ta kalarak 18 Aralık günü Heyet-i Temsiliye ile birlikte Ankara’ya hareket etmiştir.
Sivas Kongresi’nde seçilen 6 kişinin Erzurum Kongresinde seçilen 9 kişilik Temsil Kurulu’na eklenmesiyle oluşturulan 15 kişilik yeni temsil kurulu Türkiye Büyük Millet Meclisi açılıncaya kadar ülkemizi yönetmiş, böylece Mustafa Kemal Paşa’nın Sivas’a geldiği 2 Eylül 1919 tarihinden Temsil Kurulu ile birlikte Ankara’ya hareket ettikleri 18 Aralık 1919 tarihine kadar Sivas fiilen Ülkemizin başkenti olmuştur.
Sivas Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’e 108 gün ev sahipliği yaparak Kurtuluş Savaşına imza atmıştır.Sivas bununla ne kadar onur duysa azdır.
4 Eylül 1919 Sivas Kongresi’nin 92. Yıldönümü tüm Ulusumuza kutlu olsun. Böylesine anlamlı tarihi ulusça yüreğimizde yaşatarak onuruna yaraşır biçimde gurur ve sevinçle, coşkuyla kutlamalıyız ve sonsuza kadar da kutlamaya devam etmeliyiz.
Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk Sivas için ‘
Cumhuriyet’in Temellerini Burada Attık’ demiştir.
Türk ulusu olarak son nefesimize kadar Atamızın izindeyiz. Bizlere armağan ettiği Cumhuriyet’i ve getirdiği kazanımları sonsuza kadar koruyacağız ve yaşatacağız.
Sivaslı olmaktan ve Sivas’ımızı anlatıp, tanıtıp, her dem solumaktan onur ve gurur duyuyorum. Cumhuriyet, Kültür; Sanat Şehri güzel Sivas’ımızdan kucak dolusu selamlar, sevgiler ve saygılarımla..
Sabiha Hanımefendi;
Sivas Kongresinde, “demokratik laik cumhuriyetine” kaynaklık edecek veya işaret edecek bir tek cümle var mıdır? hangisidir? Açıklarsanız memnun oluruz, faydalanmış oluruz. Selamlar saygılar.