Bugünden yerelde siyasette ayak oyunları başladı. Belediye başkan ve meclis üyesi adayı olmayı düşünen, yerini korumayı hayal edenler, hazırlık yapmaya, şimdiden gardını almaya başladılar.
Örnek Beylikdüzü AK Parti’de aday adaylarının isimleri ortalıkta
dolaşıyor. Birbirleri arasında herkes gardını alıyor. Zimmi gibi gözüken uzlaşma ise şimdiliktir.
Beylikdüzü eski başkanları Vehbi Orakçı ve Yusuf Uzun, Gürpınar Belediye Başkanı Velittin Küçük, Meclis Gurup Sözcüsü Mücahit Birinci, Meclis Üyeleri Ebru Habip, Seyithan İzsiz, Bizim Beylikdüzü Vakfı Başkanı Halis Kahriman, İşadamı Mustafa Günaydın, (2014 yılında AK Parti Sultangazi İlçe Başkan Adayı olmuş ve 2015 yılında Beylikdüzü AK Parti İlçe Başkanı Sabri Esen görevden alındığında ilçe başkanlığı için nabız yoklamıştı) sürpriz bir aday ise Seyithan İzsiz’in kardeşi Başyapıt AŞ ve TÜVGA Beylikdüzü Şube Başkanı Nihat İzsiz. Bu isimlere en az 10 isim daha ekleyebilirsinz. Ancak bu adaylara eklenecek başka bir isim ise, atama ile göreve gelen Av. İsmail Damat.
Damat sürpriz başkan aday adayı olur!
İlçe Belediye Başkan Adayı olmayı bugünden kafasına yerleştirmiş olan Damat, ilçe içersinde Kars, Ardahan, Iğdır lobisinde ki etkinliğini artırabilmek için altan alta ve açık açık operasyon yapıyor.
Gençlik Kolları Başkanlığı’na hemşerisini atıyor, ilçe yönetimine kendisine yakın 5-6 isim alıyor, Kars-Ardahan-Iğdır (KAI) Derneğine yönetimde bulunan CHP’li ve AK Partililerin ortak birliğini sağlayarak, mevcut kurucu Başkan Gürsel İlgüz’ü düşürtüyor, kardeşi İbrahim Hakkı Damat’ı başkan yaptırıyor.
Anlayacağınız İlçe Başkanı İsmail Damat, göreve atandığı günden beri kendisini bir ilçe başkanı gibi değil bir belediye başkan adayı gibi sunabilmek için işler yapıyor. Çünkü aday adaylarının kendi aralarında anlaşamayacağını ve kendisinin bu arada aradan çıkabileceği üzerine starateji geliştiriyor. Bu ise aday adayları arasında toparlayıcı olmayı, ilçeyi yeniden dizayn etmeyi değil de, kendini öne çıkartmayı hedefleyince, 2.5 yıl sonrası için kurgu yapınca, şu anda oldukça kötü bir performans sergiliyor.
Acarlı’yı neden koruyor?
Gençlik Kolları Başkanı olarak atandığında çok büyük tepkilere neden olan, gazetemizin 18 Temmuz akşamı basılmasını organize ettiği kamera kayıtlarından açıkça görülen Gençlik Kolları Başkanı Koray Acarlı ile ilgili bugüne kadar herhangi birşey yap(a)maması da, Damat ile ilgili kafalardaki soruları büyütüyor.
CHP’nin adayı İmamoğlu olur!
CHP’de neler oluyor derseniz, orada olacakları belli. Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yeri garanti. Bakmayın siz yapılan manipülasyonlara, İmamoğlu 2.5 yıldır görev yaptığı ilçede eskisinden daha güçlü. Bunun altını özellikle çizmek isterim. İlçe başkanıyken sahip olduğu olanaklardan, bugünkü olanakları daha fazla. Büyük bir bütçeye hükmediyor. Kente daha çok hakim.
CHP Beylikdüzü belediye başkanlığı adaylığı için, geçen dönem aday adayı olmuş isimlerin tamamına yakın kısmı yeniden aday adayı olur. Ve merkezden de Beylikdüzü’nden aday olabilmek için iki üç aday adayı çıkar.
Bugünden şunu açıkça söyleyebilirim ki, AK Parti’nin adayı Başkan Ekrem İmamoğlu’nun karşısında bir seçim zaferi kazanabilmesi için sadece AK Partililer’in oyunu değil CHP, MHP ve HDP’den oy alabilecek bir potansiyeli olması gerekmektedir.
Çünkü Başkan İmamoğlu’nun her koşulda AK Parti’den yüzde 5 civarında bir oy alabilecek potansiyele sahip olduğunu söylemenin bir kehanet olmadığını açıkca ifade edeyim.
***
Anlayacağınız AK Partili adaylar; “sadece 1 Kasım 2015 yılında yapılan genel seçimlerdeki oyumuzu alsak belediye başkanlığını alırız” diye düşünüyorlarsa şimdiden yanılacaklarının altını çizmek gerekiyor. Çünkü AK Parti’nin CHP ile oy farkı sadece 5 bin 100 oyla yüzde 3’tür.
Kısacası Beylikdüzü’ yerel seçiminde CHP adayının AK Parti’den ne kadar oy alacağı önemlidir ama aynı zamanda MHP ve HDP’den ne kadar oy alacağı daha önemlidir. Çünkü iki partinin toplam oyu yaklaşık 30 bindir. Yerel seçimlerde her iki parti adayının oy alabileceği sınır ise yaklaşık 10 bindir. 20 bin oy her iki partinin tabanı ile kurulacak ilişkiyi olumluluğa yani oya çevirebilecek adayın kimliği önemlidir.
***
AK Parti ve CHP’nin adaylarının partilerinin oyları ile değil birbirlerinden alacağı, devşireceği oy ile MHP ve HDP’den ne kadar oy alabileceği ile ilgilidir.
Bunun farkında olmayanların tası tarağı toplayıp, köşelerine şimdiden çekilmelerini öneririm.
İki yıl önce Sultangazi’de ilçe başkanlığı için koşturanların daha birkaç ay önce atamayla gelenlerin, Beylikdüzü’nde bıraksanız taksiye binmeden, gideceği yeri bulamayacak olan kimi meclis üyesi olan aday adaylarının gerçekçi olmalarını öneririz.
Esenyurt CHP’de kimlerin isimleri geçiyor?
Geçen gün CHP’nin etkili isimlerinden biriyle sohbet ederken ilginç bir detay dikkatimi çekti. Esenyurt için genel merkez ve genel başkan Kılıçdaroğlu’nun isim araştırdığını duyduk. Şu anda gündemde dört ismin konuşulduğuna şahit olduk.
İlginçtir bu isimlerin ikisi milletvekili diğer ikisi de milletvekilliği yapmış kişiler.
İstanbul Milletvekili İlhan Cihaner ve Dr. Ali Şeker.
DİSK eski Genel Başkanları ve eski milletvekilleri; Rıdvan Budak ve Süleyman Çelebi.
Düşüncemizi şimdiden söyleyelim.
İlhan Cihaner Karslı bir karşılığı var.
Ali Şeker ise Sivaslı.
Budak ve Çelebi’nin ise ilçede karşılıklarının olduklarını düşünmüyorum.
***
Esenyurt’un 2019 yılında nufüsü yaklaşık 1 milyona dayanır. Bu yaklaşık 750 bin seçmen demek. Sandık başına gidecek seçmen sayısı ise 620 bin ile 650 bin arasında olur. Seçim kazanabilmek için yaklaşık 250 bin ile 300 bin oy almak gerekir.
1 Kasım seçimlerinde AK Parti yaklaşık 187 bin, CHP 106 bin, HDP 75 bin, MHP 30 bin, diğer siyasi partilerde 7 bin civarında oy almış.
AK Parti’nin 250 bin oyu bulması için yüzde 30 oy artışına, CHP’nin yüzde 150, HDP’nin ise yüzde 230 oy artışına ihtiyacı var.
Bugünden şunu açıkça söylemek mümkün AK Parti Esenyurt’ta güle oynaya seçim kazanır.
Ancak üç dönem kuralından dolayı aday olamayacak olan, Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun aday olmamasının da dengeleri değiştirebileceğini de görmek gerekiyor.
***
CHP adayı hem AK Parti’den hem HDP’nin hemde MHP’den oy alabilecek bir potansiyele sahip olması gerekmektedir. Bu dört adayında böyle bir şansı yoktur. Cihaner ve Şeker’in ulusalcı, daha sol ve Atatürkçü çizgileri ile seçim kazanabilme şansları yoktur. Bırakın CHP’nin bile tüm oylarını alma şansları yoktur.
CHP 1 Kasım seçimlerinde aldığı oy oranı, 2 yıl önce yapılan yerel seçimlerde ki 118 bin oy oranına bile ulaşamadığını görüyoruz. Kısacası CHP’nin seçim kazanabilmesi için mutlaka Türklerin oyunu alacak ama mutlaka Kürtlerin de oyunu alabilecek yetmez MHP’lilerinde oyunu alabilecek bir ismin olması gerekmektedir. Ki, söylenen isimler seçim kazanabilecek isimler değildir.
***
Şayet HDP adayı Türklere hitap edebilecek bir isim olursa Esenyurt’ta HDP 100 bin oyu aşar. Sırf Kürt bir adayla bile alacağı oy 100 binden aşağı olmaz. HDP ilçede yüzde 10 barajını çok kolay aşabileceği için Belediye Meclisi’ne 3 ile 5 üye sokabilir.
Şenay Değer AK Parti’nin adayı olur!
AK Parti adayı kim olur derseniz? Benim tartışmasız söyleyeceğim isim üç dönemdir ilçe başkanlığı yapan Şenay Değer’dir.
Yazın bir kenara AK Parti Esenyurt’ta en az 250 bin oy ile seçimleri kazanır. Tabi CHP ve MHP’nin adaylarının kim olduğu önemli olacaktır. Bugün için AK Parti’yi ilçede zorlayabilecek bir aday ismi ortalıkta hiçbir şekilde gözükmüyor.