Demokrasi hak, adalet ve özgürlüğün uygulaması olan, hukuk sistemidir. Bu sistemin halkı kucaklaması için, yönetime seçilenlerin; doğru, dürüst ve iyi niyetli olması gerekir. Aksi hâlde çeşitli kötülükler halk arasında kendini gösterir.
Bu kötülükleri ortadan kaldıracak olan, yine halkın kendisidir. Halkı seçme ve seçilme hakkını bilinçli kullanması durumunda, hiçbir kötü uygulama yapılamayacaktır. Halkın iradesini iyi kullanması için aranan vasfı, kültürlü ve bilgili olmasıdır. Aksi hâlde kime ve niçin güvenebileceğini taktir edemez.
Halkın güveni kazanılmayınca, devreye rüşvet, rant, adam kayırma ve yandaş olabilme olayları girer. Onun için demokrasinin yaşatılması adına, oy verenlerin ahlaklı hareket etmeleri gerekir. Bu halkın ahlak üzerine hareket etmesi, ülke menfaatleri ve sorumluluğu üzerine olmaları gerekir.
Demokratik uygulamaların geçerli olmayan yanı, bilenle bilmeyenin bir olması ve toplumda cahiller, cahil bırakılmışların, kültürlü kişilerle karşı karşıya gelmesidir. Bu durumda ülkede amaç ayrımcılık çeşitli yönleriyle körüklenmiş olacaktır.
Seçim zamanı halk yüzünü kendini bilgilendiren ve ondan yana olan insanlara çevirirse gerçek cumhuriyet, gerçekten uzun sürecektir.
Ahlak ölçüsünde halka gidilirse, kesinlikle her şey daha güzel olacaktır.