KORONA KRİZİ VE KÜRESEL SERMAYENİN KAZANANLARI
Küresel Servet Ulusal Devletin Önünde
2019 Aralık ayından bu yana giderek artan şiddette yaşanmakta olan Korona krizi adeta yapay zekalı dünyanın tipik bir salgın hastalığı olarak yaygınlaşmaktadır. Son bir hafta içinde nüfusu Çin’in dörtte biri kadar olan Amerika Birleşik Devletleri‘nde Çin’den üç ay sonra görülmesine rağmen Korona vakaları sonucu ölüm sayısı bugün itibariyle Çin’deki ölü sayısını geçmiş bulunmaktadır.
Düne kadar klasik değerlendirmelere göre birisi az gelişmiş üçüncü dünya ülkesi ve otoriter bir Komünist Partisi yönetimi altında yönetilen 1,4 milyar nüfuslu Çin, diğeri ise dünyanın en liberal ülkesi olarak bilinen en gelişmiş sanayi ve refah ülkesi Amerika Birleşik Devletleri. Bilinen söylemlerle uyanmakta olan dev, Çin Halk Cumhuriyeti, gayrisafi milli hasıla miktarları bakımından son yıllarda dünyanın en büyük ülkesi Amerika Birleşik Devletleri’ne yetişmeye çalışıyor.
Ulus Devletlerin Küresel Sermayeye Mecburiyeti
Koronavirüs salgını ulus devletler ile küresel sermaye arasındaki bir savaşın ana silahı olarak görülebilir. Son 50 yılın, bilhassa son on yılın gündeminde küreselleşen sermayenin ulus devletlerle ilişkisi sıkça tartışma konusu edilmekteydi. Tartışmacıların bir grubu yeterli sayısal gösterge olmaması ve veri yoksunluğu nedeniyle ispatlayamadıkları öngörülerini bir hipotez düzeyinde kanıtsız bırakmaya mecbur kalıyorlardı. Son Korona krizine kadar dünyanın küresel yönetimini ulus devletlere ve ulusal otoritelere, liderlere havale eden bu grup, küresel gelişmelerin mevcut sonuçlarının kaba görünümüne göre haklı çıkmaktaydılar. Hatta ABD Başkanı Trump, 25 Eylül 2018’de BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Küreselleşme doktrinini reddediyoruz” diyerek aslında Küreselleşmenin iflasını ilan etmiş ve ABD’nin bile kendi evine kapanarak, dış dünya ile arasına mesafe koyacağını söylemişti. Ancak Korona krizi üç dört ay içinde küresel görünümün gerçekliğini gözler önüne serdi.
Son elli yılda özelleştirmeler yolu ile ekonomilerin yönetimi, nispi olarak dahi olsa toplumsal fayda gözetilerek kullanılmasına tahammül edilemediğinden, ulus devletlerin elinden alındı. Ulus devletlerin gücü kırılırken piyasa ekonomisi üzerinden şirketlerin gücü artırılmış ve yeni dönemde dünya şirketler tarafından yönetilir bir duruma getirilmiştir. Tekelci şirketler küresel örgütlere dönüşmüş, büyük sermaye patronları da dünyanın yeni efendileri konumuna gelmişlerdir. Demokrasi görünümlü halk egemenliğinin yerini sermaye egemenliği, yani “kapitokrasi” almıştır. Kapitokratik devletler aşırı zenginlerin küresel platformları tarafından yönetilmektedirler. Küreselleşme “geleneksel devlet egemenliğine dayalı ulus-devlet çerçeveli uluslararası ilişkiler anlayışını sarsarken güvenlik, barış ve demokrasi gibi ortak değerler, devletlerarası ilişkileri aşarak küresel çapta önem kazanan olgular haline gelmiştir”.
Korona virüsü İlk günlerde Amerikalı yetkililer tarafından Çin virüsü olarak anıldı ve adeta bir ulusal savunma refleksi yaratmak kaygısıyla Çin’den dünyaya yayılan ve neredeyse Amerika’yı tehdit etmek üzere planlandığı söylendi. Ancak Korona salgınının ulusal reflekslerle atlatılacak, basit bir kriz olmadığı anlaşılınca ulusal savunma refleksi terk edildi ve Batılı ülkeler 1,4 milyar nüfuslu tüm Çin’in Korona virüsü salgınını sıkı tedbirlerle nispeten kısa sürede önlemeyi başarması üzerine ABD dahil olmak üzere Çin’den gelen gıda ve tıbbi malzeme yardımını kabul ettiler. Dünyanın en gelişmiş teknolojilerine, bilgi birikimine sahip Amerika Birleşik Devletleri 15 gün içinde ulus-devletin heybetine ve muazzam gücüne taviz vermeyen Korona salgını karşısında duraksamaksızın ezeli rekabet içinde olma görüntüsü verdiği rakip ve düşman ülkeler olan Çin’den gıda, Rusya’dan da tıbbi malzeme yardımı kabul etmeye başladı.
Bir Avrupa birliği ülkesi ve NATO üyesi olan İtalya Korona salgını karşısında disiplinli mücadele yöntemleri ve sağlık tedbirleri yetersiz kalınca ve yaşanan yüksek kayıplar sonucunda NATO’nun rakibi olan Rusya’dan askeri ve tıbbi destek almak zorunda kaldı. Bazı ülkeler ulusal kaygılarla Korona virüsü sözcüğünü yasaklarken bazı ülkeler adeta bize dokunmaz hazırlıklıyız, gelir geçer sorumsuzluğuyla krize teslim olmak zorunda kaldı.
Yıllar öncesinden geleceğe dair felaket senaryolarını içeren raporları falcıların sözleri gibi algılayıp kayıtsız kalan yönetimlere karşın bu raporları dikkate alan yönetimler ve kurumlar Korona salgını karşısında nispeten başarılı da oldular.
Dijital Topluma Koronalı – Krizli Geçiş
Geleneksel üretim biçimleri ve dağıtım kanalları üzerinden yürüyen ekonomik sosyal ve yönetimsel faaliyetler milenyumun darbesini yemek zorunda kaldı. Korona virüslü bu milenyum darbesi geleneksel üretim ilişkilerini, dağıtım ve bölüşüm ilişkilerini demirci Kawan’ın balyozuyla ezdi. Geriye ne kaldı? Bakan gözün fiziki gücünün göremeyeceği, insanın dokunamayacağı sanal dünya, yapay zekalı dijital sanayi. Semt pazarları, AVM’ler kapandı. Dünyanın birçok ülkesinde sokaklar ülkelerin kendi vatandaşlarına yasaklandı. Ancak sanal medya ağları, medya kanalları, limanlar ve bankalar kapanmadı; dünyanın 45 ülkesinde faaliyet yürüten borsalara kimse dokunmadı.
Bu sessiz devrim, geçmiş dönemlerde olduğu gibi, geleneksel yaşam biçimlerinin üretim alışkanlıklarının dağıtım ve bölüşüm modellerinin kökünü kazımadı, neslini kurutmadı ama ciddi bir yol ayrımına gelindiğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne serdi. Birkaç ay gibi çok kısa bir sürede adeta bir anda bütün dünyayı kaplayan iklim değişikliğinin bir yansıması gibi bir tsunami dalgasıyla serbest piyasa ekonomisini ve ona yakın tüm düzenleri altüst etti. İster sosyal devlet olsun ister kapitalist sistem olsun, isterse serbest piyasa ekonomisi, salgın önce savunmasız kitleleri vurdu, ancak kralları ve prensleri de pas geçmedi.
Milyarlarca insanın cep telefonlarına, kredi kartı asgari ödeme miktarlarının %20 ye düşürüldüğünü, gecikme faizlerinde indirime gidildiğini içeren milyonlarca mesaj yağdı. Küresel sermaye yüzeyi yağlı koruma tabakası ile kaplı Korona virüsü ile adeta kendini korumaya aldı. Küresel sermayenin nakit dolaşım koridorlarından kurtularak neredeyse tamamen sanal kanallarda özgürce dolaşımda kalma imkânı buldu.
Korona krizi dünyanın sarsılmaz ulusal otoritelerini savunmasız ve çaresiz bıraktı, birbirlerine muhtaç etti. Kaynakların tükenmesi ile karşı karşıya kalan, kaybolan veya eksilen karların kaygısını yaşayan tüm ulusal zenginlerin kâbusu oldu. Ama artık eskisi gibi ulusal sınırlara sığmayan ve sıkça söylendiği gibi rengi, ırkı, dini, dili olmadığı söylenen sanal para küresel egemenliğini ispat etti. Medyada milyonlarca defa yer aldığı gibi, yarın tarih yazılırken Koronadan önce Koronadan sonra diye anılacak ve artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.