Toplumda hoşgörü, sevgi ve saygının yüksek boyutta olması. İnsanların doğru ve dürüst davranışları. Komşu devlet ve milletler arasındaki ilişkiler. Eğitim ve öğretimin çağla ilişkisi. Duyguları paylaşma anlayışı.
Çevre düzenlemesi, şehircilik ve tarihi değerleri koruma. Milli ekonomiyi canlandırma adına, köylünün topraklarında kalması için, yapılan çalışmalar. Üretimi artırmak için herhangi bir teşvik tedbirleri. Böyle bir problem gündeme alınması. Bu şekilde tarım arazilerini değerlendirme yoluna gidilmesi.
Doğal yaşamı desteklemek için, su kaynaklarını ölçülü kullanma. Toprakla ilgili bilgileri geliştirip erozyonu önleme ve ırmak ile dere kenarlarını yapılanmaya açmayıp heyelana neden olmamak.
İnsan sağlığını gözetme ve çocuk gelişimine önem vermek. İlgili kurumlar açma, gibi çalışmalar yapmak. Kütüphane ve tiyatroları üst düzeye çıkarmak. Devlet kurumlarında ayrımcılığa yer vermemek. İsrafı önlemek. Kurumlar arasında bağ kurmak. Böylece kalkınma olayını düzenli hâle getirmek. Hak ve hukuku tanıma, onlara inanmak. Güveni sağlama. İşçinin çalışma şartlarını düzenlemek.
Toprağı havalandırmak. Tohumu geliştirme ve korumak. Sebzeciliği teşvik etmek. Enflasyonu engellemek. Üretimi artırmak. Hayvancılığı desteklemek.
Dini siyasi emeller uyarlamak. Geleneği yaşatmak. Yasalar devletin nizamıdır, tanımak gerekir. Bireysel çalışmalar yapmak. Haksız kazanca dur demek. Rant ve kaçakçılığı yok etmek. Spor yapma ve yarışmalara katılmak.
Kadın ve erkeği eşit görmek. Ahlâk ölçülerini kaybetmemek. Doğrudan yana olmak.
Çevreyi temiz tutmak. Lüks tüketimi engellemek. Temizlikten yana olma ve çalışana güvenmek.
Yabancı sermayeye değer vermek. Devlet sınırlarını kontrol etmek. Adalara sahip çıkmak. Hava kirliliğini engellemek. Bilim adamı yetiştirmek. Bilim adına deneyler yapmak.
Tarihi vakıfları düzenlemek. İhracatı Gibi…
Herşey sıfır.
Hasan TANRIVERDİ
Ve her şeye sıfırdan başlamak gerek. Zira Türkiye’nin büyük bir temizliğe ihtiyacı var. Amma menfaatperestler günü kurtarmanın derdinde olanlar yüzünden yapılamıyor.