Sevgili okurlarım, Osmanlı İmparatorluğunun 1878 tarihinde Kars’ı, Ardahan’ı, Artvin’i ve Batum İllerini savaş tazminatı olarak Ruslara vermişti. Bu durumu içine sindiremeyen Başkomutan vekili Enver Paşa, Kars’ı geri almak maksadıyla, kış şartlarını dikkate alınmadan 1914 yılında, 90 bin kişilik ordusuyla doğu cephesine hareket ederek, Ruslarla savaşmak üzere, orduyu göndermiş oldu. Rusları bu harekette, Rusları gafil avlamak maksadıyla, kış şartlarına uygunluğu olmayan orduyu, 22Aralık 1914’de Allahuekber Dağından geçirmek üzere yürüttü. Dağın karlı ve boranlı olması sonucu 60 bin askerimiz donarak şehit oldu. Sarıkamış’a ulaşan askerlerimizden de 18 bin asker çarpışmada şehit edilmiştir. 90 bin askerimizden geriye sadece 12 bin askerimiz sağ kalmıştır.
Bu hareket sonucunda, şehit olan askerimizin 108. Yıl dönümünü hüzünle yâd ediyorum. Bu tedbirsiz savaşta, yanlış bir komuta hatası sonucunda, canımızın acısı hâlâ 108 yıl aradan geçse de, yüreğimizi acıtmaktadır. Gerekli tedbirler alınmadan yapılan hareket sonucunda, hayatını yitiren şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Böyle acıların bir daha yaşanmaması için yazmış olduğum “SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ” şiirimi sizlerle paylaşarak, bir nebzede olsa acımızı dindirmek istedim.
SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ
Milletine hizmet için yola çıkıp yürüdü
Tutulduğu tipi, boran etrafını bürüdü
Savaşmaya az bir menzil kalsa bile zor idi
Allahuekber dağını geçemedi yiğitler
Sarıkamış toprağında yatıp kaldı Şehitler
Bir fırtına esip durdu doksan bin genç başında
Kimi ana kuzusuydu kimi yirmi yaşında
Yürüdü düşman üstüne zemherinin kışında
Aldı koynuna zalim dağ uyudular yiğitler
Sarıkamış toprağında yatıp kaldı Şehitler
Yazgı denen o yazılar alınlara yazıldı
Bulutlar da surat astı gözyaşları süzüldü
Ana saçın başın yoldu evladına üzüldü
Gidenlerden dönen yoktu can verdiler yiğitler
Sarıkamış toprağında yatıp kaldı Şehitler
Karı yorgan döşek edip yayıp yere serdiler
Boylu boyunca uzanıp cennetine vardılar
Vatan için savaşmadan uğruna can verdiler
Artik nefes almıyordu uyuyordu yiğitler
Sarıkamış toprağında yatıp kaldı Şehitler
Bir asırdır unutmadık bağrımızı yaktılar
Ol cennetin ırmağında sel su olup aktılar
Gidişine baka kaldık dünyamızı yıktılar
Nur içinde yüzüp gezer cennet mekân yiğitler
Sarıkamış toprağında yatıp kaldı Şehitler.
Mürsel ADIGÜZEL
Eğitimci Yazar ve Halk Şairi