Oldum olası şehir yazıları yakından ilgilendirir beni. Bu hususta şehir ayrımı da yapmam; fakat doğduğum şehir söz konusu olunca ilgim daha da artar şüphesiz…“Ben Bir Ulu Şehre Vardım” adlı kitap bu yüzden ilgimi iki kere çekti. Birincisi bu kitap birbirinden güzel ve özgün şehir yazılarını ihtiva ediyor; ikincisi bu yazılar muhteva açısından Trabzon’a dair… Durum böyle olunca bana da bu kitabı büyük bir iştahla, bir solukta okumak kaldı.
“Ben Bir Ulu Şehre Vardım” isimli kitap Çaykara eşrafından değerli araştırmacı yazar Yahya Düzenli tarafından kaleme alınmıştır. Fakat bu yazılar bu kitap için özel olarak kaleme alınmamıştır. Yahya Düzenli, Günebakış Gazetesinde yazdığı haftalık yazılarını daha sonra iki kapak arasına alarak sağda solda kaybolmaktan kurtarmıştır. Zira gazeteler okunduğunda genellikle atılır. Oysa bu güzel yazılar bir okunup da atılabilecek kadar güncel yazılar değildi. Söz konusu yazılar kesilip saklanacak kıymetteydi. Sağ olsun Düzenli, bizi bu külfetten kurtararak birbirinden kıymetli bu yazıları kitap haline getirerek zamanın hoyrat elinden kurtardı.
Gazetedeki yazılarını düzenli olarak okuduğum Düzenli’yi yakından tanıyalım;
1958 yılında Trabzon/Çaykara’da doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Amasya’da, yükseköğrenimini Ankara’da yaptı. Devlet memurluğu yaptı ve özel sektörde çalıştı. 1996-1997 yıllarında Maliye Bakanlığı’nda Basın Müşavirliği yaptı. 1974 yılında tanıdığı Üstad Necip Fazıl’ın eserleri, düşünce dünyasını şekillendirdi. Bu idrakle, yazmayı ‘meslek haline getirmeden’ yazılar yazıyor. 1974 yılından bugüne kadar çeşitli sivil toplum kuruluşlarında görev alan ve yazı hayatının içinde bulunan Yahya Düzenli’nin yayınlanmış dört kitabı ve yayına hazır üç kitabı bulunmaktadır. Değişik yayın organlarında çok sayıda siyasî, edebî, folklor ve kültür yazıları yazdı, yazmaya da devam ediyor. Trabzon’la ilgili yayın organlarında yazı ve makaleler yazıyor. Halen Trabzon’da yayınlanan günlük ‘Karadeniz’den Günebakış’ gazetesinde haftalık yazılar yazıyor. Yayınlanmış kitapları: ‘Modern Bilinç ve Trendeki Yolculuk’, ‘Türkiye Nereye Götürülüyor’, ‘Emeği Dokuyanlar’, ‘Ben Bir Ulu Şehre Vardım -Trabzon Yazıları’… Yayına hazırladığı üç kitabı bulunuyor. Evli ve dört çocuklu olan Düzenli, halen Yönetim Danışmanlığı yapmakta, yazı hayatını sürdürmektedir.
Değerli yazar Yahya Düzenli’nin Günebakış Gazetesi’ndeki yazılarından seçmelerden oluşan “Ben Bir Ulu Şehre Vardım” adlı kitap 2010 yılının ortasında Nüans Yayıncılık’tan çıktı. Birbirinden değerli şehir yazılarını içeren bu kitap 478 sayfadan oluşuyor. Kitabın adı Hacı Bayram Veli’nin bir dizesi… Hacı Bayram-ı Velî bir şiirinde, ‘Nâgihan ol şâr’a vardum ânı ben yapılur gördüm / Ben dahi bile yapıldum / Taş u toprak âresinde’ diyordu.
Yahya Düzenli’nin haftalık gazete yazılarının bir araya getirilmesiyle oluşan “Ben Bir Ulu Şehre Vardım” adlı kitap iki bölümden oluşuyor. Bu bölümler “Şehrin İrfan ve İhtarı”, “Şehrin İhdas ve İfsat Kapasitesi” adlarını taşıyor. İlk bölümde “Şehir ve… Şehir… ve Şehir”, “Şehirde Yapmak-Etmek; Şehri Yapmak-Etmek” , “Şehrin İnsanları”, “Şehri Yazmak”, ikinci bölümde ise “Şehre Sorular”, Şehrin Soru/n/ları”, “Şehir İdaresi, Şehrin İdarecileri”, “Şehir İptali” alt bölümleri yer almaktadır. Birinci bölümde 46, ikinci bölümde 64 olmak üzere kitapta toplam 110 yazı yer almaktadır. Yazar kitabının alt bölümlerinde bir kısım siyah beyaz fotoğraflara, şehir ve insan üzerine söylenmiş birbirinden kıymetli sözlere yer vermiştir.
Kıymetli yazar Yahya Düzenli, bu kitabını yazış sebebini şöyle açıklıyor: “Dünyaya gelişimde ilk nefesi coğrafyasında aldığım ve yıllar sonra manasını kavradığım Trabzon’un medeniyet şehri kimliğiyle yazılmasının gerekli olduğunun idrakiyle kaleme alındı bu yazılar. Daha başka nasıl söyleyeyim? Bu kitapta şehr-i müzeyyenden aldığımız ilk nefesle dolu ciğerlerimizden gelen aşkla yazılan medeniyet şehrinden kesitler sunuluyor. Ayrıca ‘mensubiyet mesuliyeti doğurur’ ölçüsünün gereğini de gücüm yettiğince ortaya koymaya çalıştım. ‘Hangi şehre mensubum?’ sorusuna verdiğim cevaplar bu kitap içerisindedir”
Bu kitaptan çok istifade ettim, kitabı çok beğendim. Herkesin okumasını öneririm.